Billström avvisar en ändring av lagen: För generös

Publicerad 2011-11-25

Migrationsminister Tobias Billström (M) vill inte kommentera utvisningen av Hiyab, 3, och Deymond, 5.

Han tycker att Migrationsverkets arbete fungerar bra – och att myndigheten ibland tycks ha varit för generös.

– Man måste också fundera över vad konsekvensen skulle bli om man då vidgar det här, säger Billström.

Migrationsminister Tobias Billström.

De eritreanska barnen Hiyab, 3, och Deymond, 5, hittades övergivna i en lägenhet i Boden. Efter 13 månader i fosterfamilj ska de utvisas till Italien – där de varken har familj eller kan språket.

Välkomnar en debatt

Migrationsminister Tobias Billström ville i går inte kommentera fallet, men välkomnar en debatt kring en eventuell ändring i utlänningslagen.

”Tog för lång tid”

Fem riksdagspartier vill ändra lagen vid ”synnerligen ömmande fall”, men Billström hänvisar till regeringens kartläggning från i våras. Den visade att Migrationsverket i stort tillämpat lagen precis som det var tänkt.

Och att man ibland har varit för generösa mot asylsökande.

– Man måste också fundera över vad konsekvensen skulle bli om man då vidgar det här – i ett läge där till och med den här kartläggningen visar, att Migrationsverket ibland har varit mer generösa med att tillämpa den här bestämmelsen ”synnerligen ömmande omständigheter” än vad man kanske tänkte sig från början från lagstiftarens sida, säger Tobias Billström.

Det tog ett år innan barnen fick avvisningsbeskedet – för lång tid, anser Billström:

– Jag kan bara peka på att inriktningen från regeringens sida är att man ska ha tre månader som mål.

Vill se nya regler

S, KD, V, MP och FP uppger för Aftonbladet att man vill se en generösare bedömning vid ”synnerligen ömmande omständigheter”.

– Man ska inte kunna utvisa ensamma barn om det inte finns en lämplig vårdnadshavare, säger Emma Henriksson, migrationspolitisk talesperson för KD. C, M och SD vill inte i nuläget ta ställning till en lagändring.