Elever till sjukhus efter vaccinering

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-04

Skolöverläkare: Vi tar inga risker

Fyra elever i Gävle har hämtats med ambulans efter att de slagits ut av influensavaccinet.

– Vi tar inga risker, säger Margareta Bondestam, skolöverläkare i Gävle.

Vaccinationerna på skolorna i Gävle startade i måndags. Redan nu har fyra elever tvingats åka ambulans till sjukhus efter att de blivit dåliga av vaccinet.

Eftersom sjuksköterskorna inte har tid att själva ta eleverna till sjukhus har de fått uppmaningen att ringa ambulans om eleverna blir dåliga. Vi har bestämt oss för att vara extra försiktiga eftersom det är ett nytt vaccin vi har att göra med, säger Margareta Bondestam.

”Vi är inte oroliga”

Enligt skolöverläkaren har de fyra eleverna, två på Lillhagsskolan (klass 1-9) och två på friskolan Prolympia (klass 6-9), drabbats av vanliga vaccinbiverkningar såsom yrsel, illamående och magont.

– Vi är inte oroliga. Tvärtom var det här väntat. När man vaccinerar så här många är det alltid några som reagerar, menar Margareta Bondestam.

”Det blev lite uppståndelse”

Enligt skolsköterskan Gerd Sundell som arbetar med vaccinationerna på Lillhagsskolan i Gävle, där två elever drabbats av biverkningar, har eleverna inte påverkats av det som hänt.

– Nej, eleverna är inte rädda. Det är klart att det blev lite uppståndelse i går när ambulansen kom till skolan för andra gången. Men vi har fortsatt med vaccinationerna i dag och det har gått väldigt lugnt till, säger skolsköterskan Gerd Sundell.

Skolöverläkaren Margareta Bondestam vill också påpeka att det är viktigt att inte göra så stor sak av vaccinbiverkningarna.

– Risken är att det blir upphaussat, vilket kan leda till att eleverna inte vågar ta vaccinet, säger Margareta Bondestam.

Skolöverläkaren vill inte uppge hur gamla eleverna är eller i vilken årskurs de går.

Flera utryckningar under dagen

Under dagen har utryckningarna fortsatt till skolorna i Gävle.

– Ja, det är ytterligare några elever som fått åka till sjukhuset med lindriga symptom, säger Margareta Bondestam.

Enligt Bondestam har hon fått veta att sjukvården har bedömt några av fallen som onödiga och hon ska nu gå ut och instruera skolsköterskorna om att kontakta skolhälsovårdens läkare innan man ringer efter ambulans.

– Kanske har det blivit en lite för låg tröskel i och med att många känner sig ängsliga. Vi ska försöka korrigera det, säger Margareta Bondestam.

Svininfluensan |
Aftonbladet

ANNONS

Följ ämnen i artikeln