EU fruktar flyktingvåg

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-23

6000 migranter flydde från stridigheterna i Tunisien till Italien.

Nu fruktar man att samma sak kommer hända med Libyen.

Cecilia Malmström, ansvarig för EU:s asylpolitik och gränsskydd, ser nu över möjligheten att låta flyende stanna tillfälligt.

Cecilia Malmström.

– Vi måste förbereda oss på det värsta och på att kunna ta emot flyktingar från regionen. Vi tittar nu på möjligheten att från kommissionens sida föreslå att de människor som kan tänkas fly till EU tillfälligt ska kunna stanna om situationen ytterligare skulle förvärras, skriver Cecilia Malmström i sin blogg.

Den italienske utrikesministern Franco Frattini säger att Italien inte ensamt kan ta konsekvenserna av invandringen.

"Blir inte bättre än hemma"

När flyktingströmmen på cirka 6 000 migranter från Tunisien nådde Lampedusa tidigare den här månaden, sa den italienske inrikesministern Roberto Maroni att den hade "bibliska proportioner" och uttryckte farhågor att det kunde gömma sig al-Qaida-anhängare och terrorister bland flyktingarna.

Därför arbetar man nu med operation Hermes, en EU-insats för att hjälpa de italienska myndigheterna med mottagandet av tunisierna i Lampedusa.

– Det här är ett problem som oroar oss alla, säger Alberto Brizzi som är servitör på en restaurang i Rom till nyhetsbyrån AP.

– Folk drar iväg i tron att de ska hitta något som är bättre än hemma. Men så blir det inte, konstaterar han.

"Outhärdliga problem"

Det finns farhågor om att oroligheterna i Mellanöstern skulle kunna sprida sig till Europa, till människor som härstammar från de drabbade länderna.

Det finns en rädsla att invandrarna ska beskylla de europeiska länderna, som ser sig själva som demokratiska, för rasism och peka ut kolonialtiden som skäl till dagens problem i deras forna hemländer.

– Alla de problem som ledde till revolution i arabvärlden är också en del av vardagen i Frankrike och de blir mer och mer outhärdliga. Hur ska vi hantera det? Måste vi sätta eld på oss själva? Resignera? Bli arga? Revoltera? skrev bloggaren Yacine Djaziri nyligen i sin Bondy Blog enligt nyhetsbyrån AP.

En framtidstro

Samtidigt finns det en framtidstro och en optimism. Politikern Naser Khader vid Konservative Folkeparti menar att vi måste bortse från riskerna och välkomna Mellanösterns väg mot demokratin, snarare än att se den som ett problem.

– Vi ska inte känna oss hotade av rapporter om flyktingfloder. Det är i vårt intresse att Nordafrika, att arabvärlden blir demokratisk, säger han.

Följ ämnen i artikeln