Kraftig tyfon på väg mot Kina – 800 000 evakueras

Uppdaterad 2015-07-13 | Publicerad 2015-07-11

UD: Omkring 2 000 svenskar bedöms finnas i området

865 000 människor har evakuerats och hundratals flygplan har ställts in i väntan på den stora tyfon som väntas slå mot Kina.

Tyfonen kan nå 55 sekundmeter och nå Kinas sydöstkust under lördagseftermiddagen.
– Vi uppmanar svenskar som är på plats att hålla sig inomhus, säger Gabriel Wernstedt på Utrikesdepartementets pressjour.

Enligt kinesiska vädertjänster kan kuststäderna Rui'an och Zhousan, söder om Shangai, drabbas hårdast av tyfonen som fått namnet Chan-hom. Även områdena Jiuangsu och södra Anhui kan komma att påverkas.

"Svenskar bör stanna inne"

Svenska generalkonsulatet i Shanghai gick i går ut med en varning till de svenskar som befinner sig i området.

– Vi uppmanar svenskar att stanna inne så länge stormen pågår och att följa informationen från media och kinesiska myndigheter, säger Gabriel Wernstedt på Utrikesdepartementets pressjour.

Enligt UD:s bedömningar uppgår antalet svenskar i Shanghaiområdet till omkring 2 000.

– Men det är en osäker siffra baserat på hur många som brukar vara där. Det finns ett mörkertal eftersom alla inte meddelar oss att de åker dit.

Han fortsätter:

– I nuläget har vi inga uppgifter om att någon svensk skulle vara drabbad av tyfonen.

Kraftigaste sedan 1949

Supertyfonen kan bli den kraftigaste som slagit mot Kina sedan kommunistregeringen kom till makten 1949. Förutom massevakueringar och inställda flyg till Zhoushan så har drygt 28 000 båtar tvingats vända och tåg ställts in.

Tyfonen Chan-hom har tidigare skadat 20 personer boende på öarna i södra Japan och skapat regnoväder på norra Filippinerna. I Taiwan stod börsen stilla och myndigheter hölls stängda i går eftersom de trodde att tyfonen skulle slå till mot landet.

Följ ämnen i artikeln