Teori kan bevisa att verkligheten finns – men bara om du tittar

Uppdaterad 2015-06-05 | Publicerad 2015-06-04

Har du någonsin funderat över vad som pågår bakom dig när du inte tittar?

Ingenting, sägs det.

Ny forskning bevisar att det kan vara sant.

Dina ögon kan vara mer värdefulla än du någonsin anat. Ny forskning, av fysiker på Australian National University, bevisar en gammal teori inom kvantfysiken: att verkligheten inte existerar så länge den inte uppmätts.

Enkelt förklarat, den existerar bara om du observerar den.

Undersökte ljus i stort experiment

Fysikerna genomförde ett så kallat "John Wheeler's-delayed-choice–thought–experiment". Forskarnas mål är att se om och när ljus tar en viss form, våg eller partikel, eller om det förblir i obestämt tillstånd.

Enligt kvantfysikens lagar kan du först när ljusets resa är över observera hur det agerade.

Exakt det kom även forskarna på Australian National University fram till.

– Detta bevisar att mätning är allt, säger professor Andrew Truscott, enligt brittiska medier.

– På kvantnivå existerar inte verkligheten om du inte ser den.

Använder laser

Vanligtvis genomförs experimentet genom att forskare låter ljuset studsa mot speglar. Den här gången lät forskarna heliumatomer röra sig samtidigt som de utsattes för en mängd laserstrålar.

Strålarna skapade ett ojämnt mönster och korsningar, som om speglar skulle bryta ljus och ändra ljusets rörelser. Vid experimentets andra del la forskarna till ett mönster med nya strålar som var en blandning av det första och andra mönstret. Det ledde till att störningar skapades kring atomerna, som om de "valt" att följa både första och andra mönstret.

När de sedan tog bort den andra omgången av strålar försvann störningarna, som om atomerna gått tillbaka till sitt ursprungliga utseende.

– Atomerna rörde sig aldrig från A till B. Det var först när atomerna uppmättes efter försöket som deras uppförande började att existera, säger Andrew Truscott, till brittisk media.

– Om du väljer att tro på att atomerna verkligen rörde sig i ett specifikt mönster måste du acceptera att en nutida mätning påverkar atomernas historia, sa Truscott.

Du kan läsa mer om forskningen på Australian National University här!

Följ ämnen i artikeln