David Camerons omöjliga uppdrag

Storbritanniens nye premiärminister David Cameron är heltänd.

Hans jobb blir extremt tufft och tiden vid makten kan bli kort.

Cameron kan få betala ett högt pris för framgången.

Ena stunden stod Gordon Brown där och tog farväl.

I nästa öppnade David Cameron dörren och lät hustrun Samantha kliva först över tröskeln till Nr 10 Downing Street.

Brittisk politik är som brittisk fotboll. Snabb och obeveklig.

Cameron fick börja jobba utan en färdig uppgörelse med liberaldemokraterna.

Ändå tyder allt på att de två bildar en ren koalitionsregering. Sätter någon käppar i hjulet bildar Cameron en minoritetsregering.

Med sina 43 år blir Cameron landets yngste premiärminister sedan 1812. Han har gjort en kometkarriär inom partiet. I ryggen har han en priviligerad uppväxt i den engleska överklassen och utbildning på landets absolut bästa och dyraste skolor som Eton och Oxford.

Har gjort en Reinfeldt

Nu är det upp till bevis för mannen som förändrat det konservativa på samma sätt som Fredrik Reinfeldt omvandlat moderaterna.

Cameron tillträder i ett extremt svårt läge. Han står inför en "mission impossible".

Storbritanniens ekonomi är i uselt skick. En fjärdedel av utgifterna i statsbudgeten finansieras med lån. Budgetunderskottet är nästan tolv procent av BNP, obetydligt bättre än Grekland.

Cameron får den otacksamma uppgiften att genomföra brutala nedskärningar i landets offentliga service. Nedskärningar som många förstår är nödvändiga om inte Storbritannien ska hamna i samma kris som Medelhavsländerna . Men som samtidigt kommer att vara extremt impopulära hos de som drabbas.

Gör garanterad en rivstart

I valrörelsen mötte jag en Cameron som var full av iver att få sätta igång att bestämma. Han fullkomligt vibrerade av energi.

Killen är heltänd. Kanske övertänd.

Han kommer garanterat att göra en rivstart där besluten kommer att landa snabbare än en råttfälla slår igen. Ett av dem blir troligen att införa friskolor efter svensk modell.

Men smekmånaden blir kort.

Så fort labour fått en ny ledare (vilket förmodligen kommer att gå snabbt nu sedan Brown med omedelbar verkan avgått även som labourledare) kommer de att vara på Cameron som hökar om minsta nedskärning som drabbar de redan fattiga och utsatta.

David Miliband nya ansiktet

Rätt snabbt kommer det att bli slitningar mellan de konservativas och liberaldemokraterna. De båda partierna står mil ifrån varandra i frågor som EU och försvaret.

Håller koalitionen ett helt år är det sensationellt bra mätt med historiska brittiska mått.

Nyval kan komma redan tidigare eller högst något år senare.

Risken är då stor att väljarna kommer att straffa Cameron för hans tuffa politik.

Den nye labourledaren blir förmodligen en ung, dynamisk person typ utrikesminister David Miliband. I nästa val är det han som kommer att vara det fräscha ansiktet som väljarna sätter sitt hopp till.

Kommer att straffas

För Nick Clegg slutade uppgörelsen till hälften i triumf, till hälften i besvikelse.

För första gången på årtionden får liberaldemokraterna sitta med i en regering. Trots ett dålig valresultat.

Men partiet får inte ett proportioneligt valsystem. Allt de kan hoppas på är en folkomröstning som i bästa fall kan ge små förändringar.

Blir det en koalition får Clegg en ministerpost och vissa eftergifter från de konservativa. Men även han kan straffas hårt av väljarna vid nästa val.

Gordon Brown lyckades till slut göra en hedervärd sorti. 13 år av labourvälde är över. Han lyckades aldrig frigöra sig från Tony Blairs skugga. Kampen om vem som ska efterträda honom börjar omedelbart.

I slutändan kan valförlusten kan visa sig vara räddningen för labour och den nystart partiet så väl behöver.