"Jag vore glad om jag fick åka tunnelbana"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-22

taxi för 66 000 kronor Fredrick Federleys taxiresor går ofta till restauranger och klubbar sent på nätterna, men bokförs som ”möte” eller ”riksdagen”. Förra året slutade notan på 65 960 kronor – och det är skattebetalarna som får stå för kalaset. Enligt riksdagen ska Federley ta taxi av skyddsskäl. Samtidigt bloggar och twittrar han ständigt om var han befinner sig. ”Jag ska kunna leva mitt liv som vanligt”, säger Fredrick Federley till Aftonbladet.

Fredrick Federley skriver ”möte” när han tar taxi hem från krogen.

– Det finns inte säkerhetsklassning som beteckning, så då måste du skriva möte. För något måste det stå, säger han.

Fredrick Federley är en av tolv riksdagsledamöter som av säkerhetsskäl uppmanas att ta taxi. En stor del av resorna sker nattetid från olika krogar. Att det står ”möte” på kvittona beror enligt Federley själv på riksdagens system för utlägg:

– Deras system är inte gjort för oss som har en hotbild. Varför vet jag inte, men desto mer det skrivs om det, desto mer intensifieras det eftersom det drar till sig knäppgökar. Du borde egentligen prata med säkerhetschefen om det.

Om du tar taxi hem från krogen helt privat, kan man inte betala privat då?

– Jag får inte kommentera de här sakerna. Du får vända dig till säkerhetschefen. Inte för att det är roligt att göra det, jag vore glad om jag fick åka tunnelbana med mina vänner, jag vore glad om jag slapp rapportera till säkerhetspolisen om var jag befinner mig.

Med tanke på den här hotbilden, varför twittrar du hela tiden om var du befinner dig?

– Säpo är inte glada att jag twittrar, men jag har sagt att jag ska kunna leva mitt liv som vanligt och det är upp till dem att lösa problemet.

Följ ämnen i artikeln