Rekordkall januari

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2010-02-09

I Stockholm slogs ett rekord från 1829

Bistert vinterväder I slutet av januari i år orsakade snön och kylan extremt dåligt väglag på E6:an i Skåne. Även i Stockholm bet sig vinterkylan fast.

Nej du har inte inbillat dig – det har varit en vinter som slagit flera köldrekord.

I södra Sverige har det varit den kallaste januarimånaden på 23 år.

– Men på andra ställen i Europa har det varit varmare än vanligt, säger Joakim Langner, forskningschef på SMHI.

Det har varit en lång, kall och snöig vinter i hela landet.

Bland annat har ett väldigt gammalt rekord slagits i Stockholm enligt siffror från SMHI. För första gången sedan 1829 har temperaturen inte någon gång varit över noll grader under hela januari månad.

Kallt – men inte extremt

Och i Malmslätt utanför Linköping uppmättes den 30 januari den lägsta januaritemperaturen sedan 1942 – minus 28.9 grader.

Framförallt är det i södra Sverige som vädret varit riktigt kallt. Där har januari inte varit så kall sedan 1987 och man har även haft en ovanligt lång period utan blidväder.

Men rekord som slagits till trots är det inte en extremt kall vinter vi haft.

– De senaste 10-15 åren har vi haft ganska milda vintrar i Sverige, därför känns denna vinter extra kall. Men det är inget ovanligt eller konstigt med årets vinter, säger Joakim Langner, forskningschef på SMHI.

30 grader varmt på Kreta

Kung Bore har inte bara tagit Sverige i ett fast grepp. Norr om Alperna var det i allmänhet 2-6 grader kallare än normalt under januari, enligt SMHI. Det innebar på många håll den kallaste januari sedan 1987, eller i exempelvis Dublin till och med den kallaste sedan 1963.

I östra delen av Medelhavsområdet har januari däremot varit varmare än normalt. På nyårsdagen hade man 30 grader varmt på Kreta.

Följ ämnen i artikeln