Konny fick inbrott – låste in tjuv i källaren

Publicerad 2014-11-16

Plötsligt stod Konny Wahlgren, 73, öga mot öga med inbrottstjuven.

Då låste han in inkräktaren i källaren – och bad sitt barnbarn ställa sig på luckan tills polisen kom.

– Han var väldigt snopen, säger Konny till Aftonbladet.

Tisdagen den 7 oktober vaknade Konny Wahlgren, 73, klockan kvart i fem på morgonen av ett oväsen från nedervåningen i hans hem i Bjärnum.

– Det var ett himla oljud. Mitt barnbarn bor tillfälligt hos mig, men ska flytta snart. Jag tänkte att hon började packa ihop, för det dånade som fan. Jag knackade på hennes dörr och frågade: "Vad håller du på med?" säger han till Aftonbladet.

Höll geväret i händerna

Men hans 26-åriga sondotter Kim Wahlgren låg och sov. Konny Wahlgren bestämde sig då för att gå ut med hunden. När han hade gått ner till första våningen och in i köket hörde han plötsligt märkliga ljud igen.

– Det kom från förrådet i köket. Jag tänkte: Vad fan, har jag fått råttor i huset? Jag öppnade dörren, som går ner till källartrappan, säger Konny Wahlgren.

I förrådet fick han syn på en man i 35-årsåldern som stod i trappan ner till källaren – och han höll Konny Wahlgrens gevär i händerna.

– Lampan i förrådet tänds automatiskt när man öppnar dörren och han tittade upp på mig. Han höll geväret i båda händerna. Vad gör du här, din djävul? sa jag och tog geväret ifrån honom. Han var väldigt snopen. Jag slog igen luckan till källaren, så att han fick den i huvudet. Det smällde till och mitt barnbarn trodde att jag hade ramlat, säger Konny Wahlgren.

Hade gömt sig i bastun

Kim Wahlgren sprang ner till första våningen, där hennes farfar förklarade för henne att de hade en tjuv i huset.

Han bad henne att ställa sig på luckan, så att tjuven inte skulle kunna ta sig upp ur källaren, medan han själv ringde till polisen.

Efter cirka en kvart kom polisen. Det visade sig att tjuven hade slagit sönder källarfönstret och klättrat in och på så sätt tagit sig in i huset.

– Han hade gömt sig i bastun, men polishunden hittade honom med detsamma. Fyra poliser drog ut tjuven och brottades med honom. De fick knappt ner honom för att han härjade, säger Konny Wahlgren.

Sa hej – nickade tillbaka

När polisen hade lett ut inbrottstjuven på parkeringen utanför huset fick tjuven syn på Konny Wahlgren.

– "Hej", sa han. Jag nickade bara åt honom.

Ni hälsade i alla fall på varandra. Det verkar inte som om det var en särskilt fientlig stämning mellan er ändå.

– Då var det ju klart. Då hade han åkt dit. Det var huvudsaken.

Polisen misstänker enligt lokala medier att Konny Wahlgren inte var tjuvens första offer.

– Han hade hållit på med tjuveri länge. Dna-prov visade att han har härjat i områden kring bland annat Bjärnum och Hässleholm förut. Nu sitter han häktad, säger Konny Wahlgren.

Hur känns allt det här för dig?

– Nu har jag ingen känning av det. Jag är rätt lugn av mig. Mitt barnbarn är chockat och vågar knappt sova. Men tjuven fick inte med sig något. Hade jag inte gått ner hade han kommit in i huset. Jag tror aldrig att jag hade klarat av honom om han hade kommit in. Jag har blivit svagare.

Är du rädd för att få nya inbrott?

– Rädd kan man inte säga att jag är. Det är klart att det kan hända igen. Det är inte omöjligt. Men rädd, det går inte. Jag har inte så lätt för att bli rädd. Jag reagerar rätt så bra.

För Aftonbladets fotograf visar Konny Wahlgren var tjuven satt och tryckte när polisen kom.

– Han kunde ha kommit i normal tid så hade han fått bada bastu också, säger Konny Wahlgren.