Oro i omvärlden efter ekonomisk kollaps i Ryssland

Uppdaterad 2014-12-18 | Publicerad 2014-12-16

Trots en chockhöjning av styrräntan har den ryska rubeln kollapsat.

Nu ökar oron för vilka konsekvenser kraschen kan få för omvärlden.

”Siffrorna är hemska. Det här kan sluta varsomhelst”, skriver Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt på Twitter. 

Följ ämnen
Ryssland

Den ryska rubeln har förlorat nästan halva sitt värde på ett år. Under natten till tisdagen chockhöjde Rysslands centralbank styrräntan från 10,5 till 17 procent och varnade samtidigt för en djup recession, rapporterar TT.

Trots höjningen var kursen i går nere i 72:75 rubel per dollar, vilket kan jämföras med drygt 30 rubel per dollar före Ukrainakonflikten och prisraset på råolja sedan i somras, skriver TT.

Förutom minskade oljeintäkter pressas Ryssland av kapitalflykt och sanktionskriget med EU och USA. Enligt centralbanken kan landets ekonomi nästa år krympa med 4,5 procent om oljepriset ligger kvar på nuvarande nivåer.

”Farlig situation”

Samtidigt ökar nu oron i omvärlden för vilka konsekvenser den ekonomiska kraschen kan få: Vilka åtgärder tänker Ryssland med Putin i spetsen vidta och vad innebär det för det säkerhetspolitiska läget?

”Farlig situation. Dagens ekonomiska krasch i Moskva inbjuder till ett aggressivt narrativ om utländska krafter som vill Ryssland ont”, varnar försvarsbloggaren Carl Bergqvist, även känd som Wiseman, på Twitter.

På torsdag väntas president Vladimir Putin ta upp krisen under en större presskonferens.

”Torsdagens tal från Putin kan mycket väl ta avstamp i detta och fortsätta på temat från förra talet där Putin uttryckte att man visste vilka krafter det var som spekulerade mot rubeln och att man hade åtgärder att vidta mot dessa”, fortsätter Wiseman på Twitter.

”Har inte fungerat”

Även Sveriges förre utrikeminister Carl Bildt (M) vädrar sin oro för den ekonomiska kollapsen:

”Jag tror att något har träffat fläkten i Moskva. Siffrorna är hemska. Det här kan sluta varsomhelst”, skriver han på Twitter.

Rysslandskännaren Carolina Vendil Pallin vid Totalförsvarets Forskningsinstitut säger att kollapsen definitivt skärper läget i landet.

– Det här kommer inte ens två veckor efter att han höll sitt stora linjetal och det är tydligt att det han talade om då – mer kontroll uppifrån och att man visste vilka som spekulerade mot rubeln och nu skulle ta itu med dem – inte har fungerat.

Carolina Vendil Pallin säger att det är svårt att förutse hur krisen kan påverka omvärlden, men tror att den kan leda till ett mer oroligt läge i Ryssland.

– Vad som skulle kunna hända utanför Ryssland har jag svårt att se just nu, men om Rysslands ekonomi fortsätter att gå så här dåligt kan det leda till sociala och politiska spänningar inne i Ryssland.

Följ ämnen i artikeln