Nya boendekravet: Umgås två timmar i veckan med dina grannar

Uppdaterad 2019-03-06 | Publicerad 2019-03-05

Helsingborgs kommunala bostadsbolag Helsingborgshem testar ett nytt koncept där äldre och yngre bor tillsammans. Hyresgästerna handplockas – och måste umgås med varandra två timmar i veckan, skriver Metro.

Nu presenterar Helsingborgshem presenterar en nyform av boende. Äldre och yngre ska blandas och hyresgästerna ska handplockas genom intervjuer. Men med det följer ett krav: Alla måste umgås med sina grannar två timmar i veckan.

– Det här är tänkt som ett integrationsprojekt där vi vill blanda grupperna ”70+” med ”max 25”, säger Anna Olsson, affärsutvecklare på Helsingborgshem till Metro.

Vill locka ut de boende

I ”max 25-gruppen” ska häften vara ensamkommande med uppehållstillstånd. Helsingborgshems mål är att locka ut de boende från sina lägenhet och aktivera ytorna som finns på boende.

Lägenheterna är tvåor på 36–49 kvadratmeter med balkong eller uteplats. Förutom den egna lägenheten har alla hyresgäster tillgång till cirka 580 kvadratmeter gemensamma utrymmen som till exempel kök, vardagsrum, träningsrum, konstnärsateljé, spelrum och bibliotek, skriver Helsingborgshem på sin hemsida.

Kravet: Umgås med grannarna två timmar per vecka

Med detta följer kravet att de boende ska umgås med sina grannar två timmar i veckan.

Anna Olsson säger till Metro att hon inte tror att det kommer att bli några problem med folk som inte kommer att följa kravet på att umgås två timmar i veckan.

– Vi kommer att ha intervjuer med alla som kommer att flytta in, och informerar då även om vad som gäller. De som söker sig till den här typen av boende är i regel positiva till gemensamma aktiviteter med sina grannar, och vi har märkt att hyresgäster som inte gillar kollektiva boendelösningar ofta flyttar till en vanlig hyreslägenhet istället. Vår erfarenhet är att det brukar lösas av sig själv, säger hon.

Följ ämnen i artikeln