Varningen: 1,5 graders uppvärmning kan ske inom fyra år

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Världen kan nå 1,5 graders uppvärmning inom de kommande fyra åren, varnar brittiska vädermyndigheten Met Office.

Det skulle i så fall vara första gången den globala uppvärmningen når en så hög grad.

– Det skulle innebära att vi misslyckats med att minska uppvärmningen till en ”säker” nivå, säger klimatforskaren Joeri Rogelj till Guardian.

I dagsläget är den globala uppvärmning cirka 1 grad jämfört med förindustriell tid. Parisavtalet, som flertalet länder skrev under 2015, handlar om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. För att det ska gå måste världens koldioxidutsläpp halveras till 2030, enligt FN:s klimatpanel IPCC:s rapport som kom i oktober.

Annars kan det bli allvarliga konsekvenser för planetens framtid.

Nu har Storbritanniens nationella vädertjänst Met Office släppt en långsiktig prognos där man konstaterar att världen tillfälligt kan öka den globala uppvärmningen med 1,5 grader redan i nutid, någon gång mellan i år och 2023, skriver brittiska tidningen The Guardian.

Enligt meteorologerna på Met Office är risken 10 procent på ett år att temperaturen överstiger 1,5 grader, alltså Parisavtalets lägsta mål som är satt till slutet av det här århundradet.

Det innebär dock inte att Parisavtalets mål är förgäves.

Skulle koldioxidutsläppen minska så minskar nämligen även risken att världen når upp till 1,5 graders uppvärmning.

– Det är en varning om att vi närmar oss nivån. Vi säger inte att det finns en akut risk att vi bryter mot Parisavtalet. Det vi säger är att vi för första gången kan se risken för en temperaturökning på grund av global uppvärmning och klimatförändringar, säger professorn Adam Scaife, chef över långsiktiga prognoser till Guardian.

Publicerad:

LÄS VIDARE