Sudans premiärminister i husarrest efter kupp

Uppdaterad 2021-10-28 | Publicerad 2021-10-25

Sudans premiärminister och andra ledande politiker har satts i husarrest eller gripits i vad som framstår som en militärkupp.

Internet ligger nere och militären har stängt av vägar och broar till huvudstaden.

Enligt uppgifter har även landets tv- och radiostationer stormats av militära styrkor.

Minst fem ledande politiker i Sudan, däribland premiärminister Abdalla Hamdok, har satts i husarrest eller gripits av militären under måndagen. Enligt landets informationsdepartement fördes premiärministern till okänd plats efter att han vägrat att uttala sitt stöd för militärkuppen.

Under tiden visade den statliga tv-kanalen bilder från floden Nilen, ackompanjerad av patriotiskt traditionell musik. Enligt uppgifter som Sveriges Radio rapporterar om har den statliga radions tv- och radiokanaler i staden Omdurman stormats av militären.

Ordföranden i Sudans styrande råd, general Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan, har upplöst regeringen och utropat undantagstillstånd, rapporterar Reuters.

Protester i Khartoum, Sudan, under måndagen. Stillbild från en video.

Internet ligger nere

Telefonförbindelserna har skurits ner i större delen av landet och internet ligger nere. Enligt tv-kanalen al-Arabiya har även alla internationella avgångar från Khartoums internationella flygplats ställts in.

Landets främsta pro-demokratiska grupp, SPA, har uppmanat människor att gå ut på gatorna och protestera mot det förmodade kuppförsöket.

– Vi uppmanar massorna att gå ut på gatorna och ockupera dem, stänga alla vägar med spärrar, genomföra en allmän strejk och att inte samarbeta med kuppmakarna och använda civil olydnad för att konfrontera dem, säger gruppen i ett uttalande.

Många människor verkar har följt uppmaningen. Bilder och videoklipp från huvudstaden Khartoum visar hur demonstranter har barrikerat gator och bränner däck samtidigt som säkerhetsstyrkorna använder tårgas för att skingra folkmassorna.

Protester i Sudan efter militärkuppen.

Demokratiskt bakslag

Sudan har tagit steg i demokratisk riktning efter att ex-presidenten Omar al-Bashirs avsattes för två år sedan efter 30 år vid makten. Dagens förmodade militärkupp ses som ett bakslag i den utvecklingen.

Spänningen mellan regeringsmotståndare som vill att militären tar kontrollen över landet och regeringsanhängare som vill se en utveckling i demokratisk riktning har eskalerat den senaste tiden. I september avvärjde regeringen ett annat kuppförsök.

Flera världsledare har redan gått ut och uttryckt sin oro över dagens händelseutveckling. USA:s särskilda sändebud på Afrikas horn, Jeffrey Feltman, skriver på Twitter att en militärkupp strider mot Sudans författning och kan påverka det amerikanska stödet till landet.

Utrikesminister Ann Linde twittrar att hon är djupt bekymrad av uppgifterna och att Sverige kommer fortsätta stödja Sudans befolkning och den demokratiska utvecklingen.

Följ ämnen i artikeln