Damberg efter mötet: ”Ser redan Putinpriser vid pump”

Publicerad 2022-03-08

Socialdemokraternas högsta ledning träffades i ett extrainkallat möte på måndagskvällen. Det förändrade säkerhetspolitiska läget stod på agendan.

– Vi har fört diskussioner om behovet av att stärka försvaret, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Följ ämnen
Nato

På måndagskvällen träffades Socialdemokraternas verkställande utskott på Sveavägen 68 för ett extrainkallat möte. Vid mötet närvarade bland andra statsminister Magdalena Andersson, försvarsminister Peter Hultqvist och finansminister Mikael Damberg.

Enligt Damberg, som mötte pressen efter mötet, togs inga direkta beslut under kvällen.

De diskuterade bland annat Rysslands invasion av Ukraina, hur Sverige kan stötta ytterligare och hur svensk ekonomi drabbas.

”Vi ser redan ”Putinpriser” vid pump”, säger Mikael Damberg (S).

– Vi har fört diskussioner om den ekonomiska utvecklingen. Vi ser redan ”Putinpriser” vid pump, säger Damberg.

Något mer konkret om ekonomin än så framkom inte.

Inte ändrat uppfattning om Nato

Enligt en undersökning från Aftonbladet/Demoskop vill en majoritet av svenskarna, 51 procent, att Sverige går med i försvarsalliansen Nato. Detsamma gäller numera även i Finland. Men Socialdemokraterna har inte ändrat uppfattning, även om säkerhetspolitik diskuterades under kvällen.

– Vi fattar våra egna beslut om vår säkerhetspolitiska linje, så gör också Finland och det har vi stor respekt för. Däremot har Sverige och Finland en unik relation och ett unikt samarbete och det har vi pratat mycket om på det här mötet. Det samarbetet fördjupas för varje vecka som går, säger Mikael Damberg.

Men om partiet tänker svänga i frågan och öppna för ett Natomedlemskap återstår att se.

– Jag vill inte spekulera i det. Jag kan bara konstatera att regeringen driver en linje i säkerhetspolitiken som ligger fast. Men jag tycker att det är bra att frågorna diskuteras, säger Damberg.