IS omgrupperar sig – i ett virtuellt kalifat

Publicerad 2017-07-19

Terrorgruppen Islamiska staten försvagas i både Irak och Syrien.

Men forskare och experter räds att ideologin lever vidare – genom ett virtuellt kalifat.

– Vi måste förebygga propagandan på internet, säger EU:s antiterrorchef Gilles de Kerchove som berättar att 30 000 jihadistsajter redan har släckts ner.

Före och efter: IS-kontrollerade områden 2016 – nu

Grafik: Fredrik Persson

IS kalifat är på väg att falla i Irak och försvagas sakta men säkert också i Syrien. Experter varnar för att gruppen kommer att omgruppera sig i bland annat vilande celler och underjordiska rörelser, och att attacker kan slå mot mål även utanför Mellanöstern.

Men nu varnar bland annat EU:s antiterrorchef för metoden som terrorgruppen använder för att låta ideologin leva vidare: genom nätpropaganda.

EU:s polismyndighet Europol har redan identifierat och släckt ner 30 000 illegala jihadistsajter, uppger Gilles de Kerchove för belgiska Le Soir.

”Delvis nytt fenomen”

Det handlar om propagandasajter, platser där jihadister skapar kontaktnät eller för över pengar, laddar upp instruktionsfilmer och har slutna samtalsgrupper.

Terrorforskaren Hans Brun säger i Göteborgs-Posten att nya forum dyker upp hela tiden och att Europols arbete är ”som att försöka ösa ur en båt som håller på att sjunka när hålet är för stort”:

– IS genomslagskraft på nätet är baksidan av globalisering och modern teknik. Det vi funderar på är om man kan ersätta fysisk kontroll med digital eller virtuell kontroll. Förr i tiden har terrorgrupper varit geografiskt begränsade och då har man bekämpat dem geografiskt. Som IRA. Dem fick man faktiskt till förhandlingsbordet och den delen av Storbritannien är ganska stabil nu i motsats till hur det var på 60-talet. Men så som IS fungerar, det är ett delvis nytt fenomen, säger Hans Brun.

”Sliter våra strån”

Gilles de Kerchove betonar också ansvaret hos radikaliserade personers anhöriga och vänner:

– Jag anser att vi måste träna människor i att upptäcka tecken på radikalisering. Jag känner till fall där syskon och släktingar inte märkt av att deras nära är på väg åt fel håll, säger han, enligt Politico.

de Kerchove beklagar även att EU:s datalagringsdirektiv, som tidigare tillåtit internetleverantörer att samla och behålla metadata från sina kunder, funnits ogiltigt och indikerar att det försvårar Europols utredningar.

– Vad gäller metadatan erkänner jag att vi sliter våra strån, säger han till Le Soir.

På Twitter har över 635 000 konton med kopplingar till IS stängts ner sedan 2015. Även Facebook, Youtube och andra sociala medier släcker regelbundet ner jihadistkopplat material, uppger LA Times.

Information som vapen

Men trots det har terrorsekten kvar sitt månadsmagasin som publiceras på tio olika språk, och skickar bland annat ut meddelanden via sitt nyhetsorgan Amaq.

Rob Wainwright, chef på Europol, sa i maj att man lyckats försvåra läget för jihadister på nätet, men att han fortfarande anser att Europa står inför ”vår generations främsta” terrorhot.

– Vi har definitivt gjort det svårare för dem att operera i den digitala sfären, men vi ser fortfarande dessa hemska filmer och storskalig kommunikation på internet, sa han vid en säkerhetskonferens i London.

USA:s militär, som strider mot IS i Syrien och Irak, uppger att det kan vara lika värdefullt att krossa en viktig informationskanal som att tillfångata en nyckelperson inom terrorgruppen.

– IS använder information som vapen, så att hitta nyckelpersoner i deras kommunikationskanaler kan vara förödande. Det är som att ge sig på en general eller högt uppsatt beslutsfattare hos fienden i ett traditionellt krig, säger överstelöjtnant Sean Heidgerken vid USA:s militära anti-propagandaenhet till LA Times.