Man dömd till fängelse för vansinnesfärd

Publicerad 2023-10-27

Efter en polisjakt i centrala Stockholm kraschade en personbil in i en taxi i Hornstull.

Flera personer skadades allvarligt och med dragna vapen slet polisen ut föraren, en man i 50-årsåldern ut ur bilen.

Mannen dömdes idag till ett år och tre månaders fängelse.

Bilen kraschade in i en taxi vid Hornstull efter att ha jagats av polisen genom centrala Stockholm i somras. Taxichauffören fördes till sjukhus med allvarliga skador.

– Det sa pang från ingenstans. Kraften var enorm, det kändes som att vi fick ett hus över oss, har taxichauffören tidigare berättat.

Under fredagen dömdes en man i 50-årsåldern till ett år och tre månaders fängelse för bland annat grovt vållande till kroppsskada, grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och narkotikabrott för vansinnesfärden genom centrala Stockholm.

Han ska även betala 285 000 kronor i skadestånd.

 Personbilen körande mot korsningen i Hornstull.

Krockade med en polis

Jakten började inne på en affär i Nykvarn och avslutades enligt polisen precis innan krocken.

Inne i en butik i Nykvarn fick en polis syn på en man som uppträdde påverkat. När mannen satte sig i bilen, valde polisen att följa efter honom ut mot E20.

I höjd med Södertälje ska mannen ha kört ut i vägrenen och nästan krockat med flera bilar när han körde om dem. På E4 kör han sedan ”slalom mellan bilar” och byter frekvent mellan fyra filer, enligt polisen.

Jakten fortsätter sen in i centrala Stockholm, där föraren i närheten av ryska ambassaden och DN-skrapan kört upp på en gångbana i cirka 100 meter. Där krockar han även med en polisbil.

– De försökte blockera vägen men bilen körde in i en av polisbilarna och tog sig upp på trottoaren, säger en person som blev vittne till jakten.

Mannen fortsatte färden mot Hornstull, då ska han ha passerat fyra rödljus utan att stanna. Väl vid Hornstull kör han mot rött ljus och krockar med taxibilen. Enligt polisen ska de då redan ha avslutat jakten.

Tidigare dömd för vansinnesfärder

Både taxichauffören och passageraren skadas allvarligt.

Fyra personer fördes till sjukhus efter olyckan. Passageraren i taxin skadades allvarligt.

Sekunder efter krocken är polisen på plats. Med dragna vapen slet polisen ut mannen ur bilen och grep honom. Sedan tidigare hade han dömts för flera vansinnesfärder där han flytt från polisen. I februari tidigare i år dömdes han till sex månaders fängelse.

I förhör uppger han att han druckit några öl innan han körde, men att han inte kände sig påverkad. Han minns inte så mycket av olyckan heller säger han.

– Det kan vara för att det var traumatiskt, uppger han i förhör.

Följ ämnen i artikeln