Packade knark på film – skyllde allt på Tiktok

Publicerad 2023-05-20

En tio sekunder lång video på killar som packar cannabis – eller rör det sig om rekvisita till en musikvideo?

– Jag skulle lägga ut den på Tiktok för att få många visningar, sa den misstänkta i rätten.

Bortförklaringen köpte varken tings- eller hovrätten.

Ett lätt regn föll denna torsdagskväll i Västsverige i slutet av mars i fjol. En polispatrull fick syn på en kille som såg ut att langa knark till en man utanför porten till ett bostadshus.

Båda visiterades. Köparen hade amfetamin, hasch och testosteron på sig. Enligt polisen verkade säljaren hög. Han var rödögd och nervös. På sig hade han också en nyckel.

– Den går till min hemadress där jag bor med mina föräldrar, sa han.

Patrullen gick in i huset och uppför trapporna tills de kände en stark cannabislukt. Nyckeln som den misstänkte säljaren hade på sig passade perfekt i låset.

I lägenheten hittades 191 gram cannabis, 78 gram amfetamin, 2,5 tabletter tramadol, tre gram cannabisharts, tio tabletter MDMA och 1,6 gram kokain.

En till kille i 20-årsåldern fanns också lägenheten – även han rödögd med släpigt tal. De båda männen greps.

”Inget att göra med grejerna som beslagits”

Deras mobiltelefoner tömdes och i den ena hittades en video som filmats i lägenheten:

”Ramadan, bror”, säger den ena mannen i filmen samtidigt som han byter från selfie- till frontkamera. Videon visar att han skrattar så att han kiknar samtidigt som han filmar en stor mängd cannabis på en plåt. En annan kille packar gräset i små återförslutningsbara påsar. Sedan får man se ett oöppnat flerpack med ”grinders” till vänster i bild, verktyg som används för att smula sönder marijuana, och fler påsar till höger.

På filmen som polisen hittade i en av de dömdas mobiltelefoner syns hur de packar stora mängder cannabis i återförslutningsbara påsar.

– Den här videon som jag tog. Grejerna som fanns där har inget med grejerna som har beslagits att göra. Det var

CBDCBD står för cannabidiol. Ett ämne som kommer från hampa och som inte är narkotikaklassat i Sverige. som jag har beställt från Wish, sa han som filmat i rätten.

Musikvideo med vapen och droger

Syftet var enligt mannen att spela in en musikvideo.

– Jag har samlat många filmer på vapen för att göra en musikvideo och lägga ut på Tiktok. På det sättet kan jag tjäna pengar så det går bra för skivbolaget som jag är delaktig i, förklarar han.

Den då 23-årige killen beskriver sig själv som en konstnär som målar upp en bild, precis som man gör med en tavla. Skillnaden är att hans duk är gangsterrap.

– Det är konst, ibland målar man att man är en mördare. Fast man inte är det. Det ingår i musiken.

Varken tings- eller hovrätten köpte förklaringen.

De tre männen dömdes i år för narkotikabrott. Säljaren till fängelse i ett år och en månad. Mannen i lägenheten fick åtta månader och mannen som packar narkotikan i videon fick samhällstjänst.

Musikvideo – allt vanligare bortförklaring

Att hävda att klipp på narkotikabrott ska bli del av musikvideor har blivit allt vanligare.

– De här personerna är väldigt kreativa och anpassar sin retorik till det som händer och sker. De ser vad det finns för kryphål som de kan använda, säger Botkyrkas kommunpolis Martin Lazar.

– Självklart gör de det i samråd med sina advokater.

– Du vet att musikbranschen inte är så ren. Gangsterrappen har reella kopplingar till gängkriminaliteten. Då kan man hävda att ”det här är falska grejer”, när det i själva verket säkert är riktiga.

I detta fall dömdes killarna trots denna förklaring, vad tycker du om det?

– Ja, som tur är. Jag tycker att det är bra att man inte tar hänsyn till de här enklare bevisförklaringarna, avslutar kommunpolis Martin Lazar.

Polisen Martin Lazar säger att det har blivit vanligare att skylla till exempel på att  det på filmer polisen hittar är fejk. ”De ser vad det finns för kryphål som de kan använda”, säger han.