Sveriges Nato-förhandlare slutar

S-veteranen Oscar Stenström byter jobb

Linnea Nordström

Publicerad 2023-08-07

Statsminister Ulf Kristersson och Oscar Stenström.

Sveriges Nato-förhandlare Oscar Stenström slutar.

I stället ska han börja arbeta inom Wallenbergsfären, skriver Dagens ETC.

– Jag tackar Oscar Stenström för utomordentliga insatser, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i en kommentar till Aftonbladet.

Ulf Kristerssons pressekreterare Carl Bergkvist bekräftar för Aftonbladet att Stenström slutar.

– Natoförhandlingarna är slutförda och därmed är hans uppdrag avslutat, säger han till Aftonbladet.

Statsminister Ulf Kristersson skriver i en kommentar till Aftonbladet: ”Jag tackar Oscar Stenström för utomordentliga insatser och för att han fullföljde det arbete som hade påbörjats. Denna kontinuitet har varit viktig. Jag är övertygad om att Oscar kommer göra stor nytta i även i det privata näringslivet”.

Ingen ersättare

I nuläget är ingen annan påtänkt att ta över uppdraget som Nato-förhandlare.

– Det som återstår är ratificeringen. Vi uppfattar att förhandlingarna är klara efter att vi har gjort det gemensamma uttalandet med Turkiet i Vilnius, säger Carl Bergkvist.

Oscar Stenström kommenterar beslutet för Aftonbladet:

”Mitt uppdrag som Natoförhandlare är i och med uppgörelsen i Vilnius slutfört. Turkiet har utlovat en ratificering. Jag ser fram emot mitt nya uppdrag hos Wallenbergsfären. Jag tackar för det förtroende jag fått att få vara med i arbetet med ansökan och sedan förhandla vårt svenska Natomedlemskap”.

Går till Wallenberg-sfären

Oscar Stenström anställdes som Nato-förhandlare av Magdalena Anderssons regering, men fortsatte sitt uppdrag när den nya regeringen ledd av Ulf Kristersson tillträdde i höstas.

Den 1 september i år planerar Stenström att påbörja en anställning hos Wallenberg Foundations AB, som administrerar den svenska industrifamiljens stiftelseverksamhet, skriver Dagens ETC.

Oscar Stenström var ambassadör i Santiago de Chile innan han påbörjade uppdraget som Nato-förhandlare. Tidigare har han bland annat varit statssekreterare åt Ann Linde (S) och Mikael Damberg (S).