Sjukhusen i väst går upp i förstärkningsläge

TT

Publicerad 2022-12-30

Västra Götalandsregionen går upp i förstärkningsläge som en följd av det hårda trycket på sjukvården. Arkivbild.

Många fall av influensa, RS-virus och covid-19 samtidigt innebär en mycket hög belastning på vården i Västra Götalandsregionen, VGR – och särskilt på barnsjukvården.

Nu går regionen upp i förstärkningsläge.

Det finns tre olika beredskapsnivåer inom vården vid speciella skadehändelser eller förlopp. Förstärkningsläge är nivå två, efter stabsläge men innan katastrofläge.

”Det är mycket höga flöden av patienter till vår barnsjukvård på grund av RS-virus samtidigt som influensa och covid-19 påverkar vår bemanning. Det gör att läget för tillfället är och bedöms vara fortsatt mycket ansträngt inom sjukvården den närmsta tiden”, säger Håkan Sandahl, regiondirektör i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

VGR har också aktiverat sin regionala särskilda sjukvårdsledning, RSSL, vars uppgift är att upprätthålla patientsäkerheten och säkerställa tillgången till vård. Läget kan innebära att personal behöver kallas in från ledigheter, eller tvingas arbeta på andra avdelningar.

”VGR:s sjukvårdsförvaltningar har tagit höjd för att hantera nyårshelgen. Den regionala särskilda sjukvårdsledningens arbete är inriktat på att prioritera och fördela våra resurser inför kommande veckor och trettonhelgen”, säger Håkan Sandahl.