Florida evakuerar – historisk dubbelorkan närmar sig

Publicerad 2023-08-29

USA är bara dagar ifrån orkanerna Idalias och Franklins järngrepp.

Nu rustar flera delstater inför det historiska dubbelhotet som väntas orsaka förödelse.

Flygplatser har bommats igen, skolor har stängts ner och tusentals amerikaner har evakuerats från sina hem.

– Det är avgörande att vi är fullt förberedda, säger delstatsguvernören Ron DeSantis.

Den atlantiska orkansäsongen är i full gång och med en unik dubbelorkan på intåg har tusental amerikaner tvingats evakuera sina hem i delstaten Florida.

Efter samtal med president Joe Biden har delstatsguvernören Ron DeSantis valt att utropa nödläge i 46 av 67 counites.

– Vi förväntar oss att orkanen Idalia kommer att slå hårt mot Florida, sa DeSantis under en presskonferens, rapporterar CBS News.

Ron DeSantis.

Evakuering på Kuba

Innan Idalia tog riktning mot USA drog hon in över Kuba, där tiotusentals boende i huvudstaden Havanna tvingades evakuera från sina hem.

Först på onsdagen väntas orkanen slå hårt mot Floridas västkust – och då som en orkan med styrkan som en kategori 3 av 5 med ihållande vindar på minst 49,7 meter per sekund.

Enligt USA:s nationella vädermyndighet kan dock Idalias stormvindar kännas av i delstaten redan på tisdagen, när hon rör sig fram över Mexikanska golfen.

Översvämningar på Kuba efter orkanen Idalia.

Kan bli ”extremt farlig”

Landets nationella orkancenter bedömer att Idalia kan bli ”extremt farlig”.

I förebyggande syfte har myndigheterna därmed stängt ned flygplatser, skolor och universitet i Florida. Man har även öppnat upp skyddsrum och hotell för evakuerade.

– Om du blir tillsagd att evakuera måste du göra det, fortsatte DeSantis på pressträffen.

Volusia County, Tarpon Springs, Tampa, Levy, Manatee, Pasco, Pinellas och Suwanee är exempel på områden som redan nu evakuerats.

”Snälla förbered dig”

Varningar är utfärdade för att stormen kan översvämma hus, riva upp träd, slå ut telefonförbindelser, förstöra vägar och orsaka omfattande strömavbrott.

– Så snälla förbered dig på det, säger DeSantis till CNN.

I flera områden väntas även stormfloder som kan nå 2 till 5 meter, vilket man varnar för i bland annat Big Bend-området och Tampa Bay-området.

– Det skulle kunna vara livshotande, säger DeSantis till New York Times.

Idalias förstörelse väntas förstärkas av en

blå supermåne En blå måne betyder att det infaller två fullmånar i samma kalendermånad. En supermåne innebär att en full- eller nymåne sammanfaller med att månen når perigeum, vilket är den punkt av månens omloppsbana som är närmast jorden. Källa: Rymdstyrelsenpå onsdagen – som då kan öka de redan förhöjda vattennivåerna.

– Tidpunkten (för supermånen) är ganska dålig i detta fall, säger meteorologen Brian Haines på det nationella vädercentret i Charleston, South Carolina, enligt TT.

Förberedelser i Florida inför orkanen Idalia.

Unikt fenomen

USA står nu inför ett historiskt väderfenomen – i väntan på Idalia rider nämligen ytterligare en orkan fram genom landet.

Det är orkanen Franklin som beskrivs som en kategori 4. Orkanen väntas inte slå mot Florida utan befinner sig just nu öster om Atlanten och väntas nå Bermuda på onsdag. Till helgen ska Franklin träffa Island, men då i försvagad form.

Nationella orkancentret varnar trots det för att Franklin kan orsaka starka vindar och strömmar längs USA:s och Kanadas ostkust i veckan.

Att två kraftiga orkaner slår mot landet samtidigt – och så tidigt under orkansäsongen – är ett unikt fenomen enligt lokala meteorologer, rapporterar CNBS.

Följ ämnen i artikeln