”Wagnersoldater kan ta sig över gränsen till EU”

Uppdaterad 2023-07-30 | Publicerad 2023-07-29

Wagnersoldater har placerats vid Suwalkikorridoren i Belarus, bara kilometer från Polen.

Nu varnar Polens premiärminister för att Wagnersoldater kan ta sig över gränsen in i EU som illegala migranter.

– Situationen har blivit ännu farligare, säger premiärminister Mateusz Morawiecki.

Under lördagen meddelade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki vid en presskonferens i staden Gliwice att över hundra legosoldater tillhöriga Wagnergruppen har placerats i närheten av Suwalki-korridoren, en sju mil bred korridor i Polen mellan Belarus och den ryska exklaven Kaliningrad.

– Situationen har blivit ännu farligare, sade Morawiecki enligt den exilryska tidningen Meduza och tillade att ”detta är ett steg mot ytterligare hybridattacker på polskt territorium”.

 Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Den polske premiärministern varnade också för att Wagner-soldater kan maskera sig som belarusiska gränssoldater och hjälpa illegala immigranter att ta sig över gränsen från Belarus in i Polen och EU.

Han sade att legosoldaterna till och med själva kan ta sig in i EU, förklädda till illegala immigranter, vilket skapar ”ytterligare risker”, enligt Morawiecki.

Över hundra legosoldater ska ha placerats i närheten av Suwalki-korridoren.

Fick fristad i Belarus

Hösten 2021 skapade Belarus kaos, när landets gränsvakter hjälpte flyktingar från bland annat Mellanöstern att ta sig in i Polen och EU.

Wagnergruppens kuppförsök under midsommarhelgen 2023 i Ryssland avslutades när ägaren Jevgenij Prigozjin bara var några tiotals mil från Moskva.

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko uppgav då att han kommit överens med Prigozjin om ett marschen mot den ryska huvudstaden skulle upphöra. I gengäld fick privatarmén och dess ledare en fristad i Belarus.

Wagnerarmén i Ryssland.

En hög företrädare för Wagnergruppen uppgav i mitten av juli att uppemot 10 000 Wagnersoldater då var på väg till Belarus.

Den 23 juli uppgav Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko att Wagnersoldater pressade honom med önskemål om att låta dem ”åka på en utflykt till Warszawa”.