EU släpper drygt tio miljarder till Ungern

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-12-13

Ungerns premiärminister Viktor Orbán talar till regeringspartiet Fidesz på en kongress i november. Arkivfoto.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán tänker inte ge med sig när det gäller att låta Ukraina börja förhandla om EU-medlemskap.

Men nu kan en öppning finnas sedan EU-kommissionen beslutat att släppa frysta ungerska EU-medel.

Premiärminister Orbán är tydlig när han talar till det ungerska parlamentet på onsdagen, inför veckans tunga EU-toppmöten i Bryssel.

– Allt har sin tid, men tiden för Ukrainas medlemskap i EU är ännu inte inne, säger Orbán enligt nyhetsbyrån AP.

– Regeringens position är just nu att ett snabbt inträde för Ukraina i EU skulle medföra oförutsägbara konsekvenser. Ukrainas snabbspår tjänar varken Ungerns eller EU:s intressen, fastslår Orbán.

Tar många år

Å andra sidan är ett ”snabbt inträde” inte något som någon egentligen väntar sig för Ukraina, även om landet skulle få inleda de förhandlingar som EU-kommissionen och merparten av alla övriga EU-länder förutom Ungern vill tillåta. Sannolikt kommer förhandlingarna att ta många år – då dessutom Ungern eller andra kritiker fortsatt har chans att säga nej. Exempelvis har det lilla Montenegro – vars befolkning bara uppgår i 1,5 procent av Ukrainas – förhandlat med EU sedan 2012, utan att ännu vara nära ett medlemskap.

EU:s rådsordförande Charles Michel räknar med intensiva förhandlingar.

– Jag kommer att träffa premiärminister Orbán i dag. Jag jobbar dag och natt för att få positiva beslut, säger Michel på väg in till onsdagskvällens EU-träff med ledarna på västra Balkan.

Släpper pengar?

Bortsett från frågan om Ukraina ska få inleda medlemskapsförhandlingar ska EU-toppmötet också diskutera det mångmiljardstöd på motsvarande över 500 miljarder svenska kronor som EU-kommissionen vill ge till Ukraina fram till 2027.

Även här har Ungern ihärdigt sagt nej under förhandlingarna. En öppning är dock på väg med hjälp av 10,2 miljarder euro i frysta EU-pengar till Ungern som EU-kommissionen nu beslutat släppa till Orbáns regering efter olika rättsreformer. Beslutet togs på onsdagseftermiddagen, enligt ett pressmeddelande från kommissionen

Premiärministerns politiske rådgivare Balazs Orbán säger till nyhetsbyrån Bloomberg att Ungern är villig att dra tillbaka sitt veto om man får ut samtliga pengar som frusits – totalt närmare 30 miljarder euro.

I EU-parlamentet finns dock starkt motstånd mot att ”köpa” stöd från Orbán och Ungern.

”Att släppa frysta pengar för tidigt innebär att EU:s värderingar är till salu”, säger franske gruppledaren för liberala RE, Stéphane Séjourné, i ett pressmeddelande.

ANNONS