Ivan, 35, flydde branden med treårige sonen: ”Såg lågor”

Publicerad 2017-11-07

Ivan Stanojevic, 35, vaknade i lägenheten på Jakobsbergsgatan av en stickande röklukt.
– En halvtimme efter att vi kommit ut såg jag lågor i vår lägenhet, säger han.
Förutom de saker han fick med sig ut, befarar han att inget finns kvar.

Det var lukten av rök som väckte Ivan Stanojevic, 35, tidigt på tisdagsmorgonen. När han gick runt i lägenheten såg han först inget ovanligt.

– Men sedan drog jag bort gardinerna. På gatan utanför stod en kvinna och talade i telefon och gestikulerade mot hustaket. När jag öppnade ytterdörren mot trapphuset var röklukten ännu mer intensiv, berättar han för Aftonbladet.

Ivans sambo hade rest bort på jobbresa, men i lägenheten fanns hans treårige son. Han klädde snabbt på sig och väckte sonen.

– Jag packade ner kläder till honom i vagnen, tog den i ena handen och honom i den andra. Sedan lämnade vi lägenheten, säger han.

Såg lågor slå upp i sovrummet

Först när Ivan Stanojevic lämnat lägenheten, och såg huset utifrån, förstod han brandens omfattning.

– Jag kom ut och såg hur stora lågorna var. Det gick så fort, en halvtimme efter att vi kommit ut såg jag genom fönstren hur lågor slog upp i sovrummet i vår lägenhet, säger han.

Han tror inte att något som lämnats i lägenheten finns kvar.

– Bara det som jag hann ta med. Men det viktiga är ju att ha livet i behåll.

Försökte avdramatisera för sonen

Många har hört av sig till Ivan och erbjudit hjälp och husrum.

– Alla är väldigt hjälpsamma, den första tiden kommer nog inte bli några problem. Men det är jobbigt att tänka på den långsiktiga boendesituationen, säger han.

Ivan försökte avdramatisera situationen så mycket som möjligt inför sin son.

– Vi pratade om att det var spännande med alla brandmän, och bra att de finns och kan släcka elden. Sedan lämnade jag på dagis. Jag har ringt dit under dagen, han verkar må bra och leka som vanligt. Det är nog först när vi inte kan gå hem i eftermiddag som han kommer förstå att något allvarligt hänt.

Följ ämnen i artikeln