Organdonation

Riksdagen slår fast en ny organlag

Av: 

Caroline Hougner

Riksdagshuset i Stockholm nattetid.
Riksdagshuset i Stockholm nattetid.

NYHETER

Döende ska få organbevarande behandling. Och de anhöriga kan inte säga nej. Det slår riksdagen fast i en ny lag.

– Närstående kan tycka att det här är olustigt, säger Nils Ståhl, donationsansvarig läkare på Skånes universitetssjukhus, till Ekot.

Just nu köar runt 800 personer för en organtransplantation i Sverige. Väntan kan bli lång då det råder stor brist på de flesta organ. En del hinner dö.

Varje år dör 30–50 personer i väntan på en organtransplantation. För att öka tillgången och rädda liv sa riksdagen i torsdags ja till en lagändring som gör det möjligt att sätta in organbevarande behandling på döende patienter i form av exempelvis respiratorvård eller intubering medan man utreder patientens vilja att donera.

Hälso- och sjukvårdslagen har tidigare förbjudit sådana insatser, men de har ändå gjorts i ett slags juridiskt ingenmansland vilket skapat osäkerhet bland vårdpersonalen.

Lagändringen har enligt TT ett brett stöd hos landets ledande donationsläkare. Överläkare Pia Löwhagen Hendén, på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, välkomnar beslutet och menar att det nu "blir väldigt tydligt vad som gäller".

– Vi har fått hantera det här innan också, men med väldigt otydliga lagar där man kan ha tolkat olika på olika ställen i Sverige. Beroende på var du har insjuknat någonstans så har du kunnat få olika handläggning avseende organdonation, säger hon till TT men tillägger att frågan måste hanteras med fingertoppskänsla.

Lagen träder i kraft i sommar

Kritikerna är dock rädda att folks förtroende rubbas om en död människas kropp hålls i gång för att rädda andra.

– Om patienten intuberas och påbörjar respiratorvård utan att man har tillfrågat de närstående så tror jag att de kan tycka att det här är olustigt, säger Nils Ståhl, donationsansvarig läkare på Skånes universitetssjukhus, till Ekot.

Särskilt som den nya lagen innebär att närstående inte längre kan stoppa en donation, om det är oklart vad den döde velat. Men i praktiken spelar det ingen roll enligt Pia Löwhagen Hendén.

– Vi kör inte över närstående som säger nej, det går inte, säger hon till radion.

Lagändringarna träder i kraft den 1 juli i år.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Kan jag välja vilka organ jag vill donera?”

ÄMNEN I ARTIKELN

Organdonation

Organtransplantation