Tegnell om WHO-strulet: ”Komplicerad organisation”

Publicerad 2023-03-04

Anders Tegnell.

Toppjobbet på WHO skulle bli kronan på Anders Tegnells slit under pandemin.

Nu berättar han varför det aldrig blev något.

– Har man haft med WHO att göra så är man inte förvånad, säger han till SvD.

I mars 2022 stod det klart att före detta statsepidemiologen Anders Tegnell skulle få ett toppjobb på WHO.

Folkhälsomyndigheten skickade ut ett pressmeddelande där de beskrev att hans uppdrag var att vara senior expert för vaccingrupp.

– Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet, sa han då.

Men bara en månad senare backade FHM. De hade fått de hela om bakfoten - Tegnell hade aldrig fått något jobb. Han skulle i stället förbli senior expert på myndigheten.

I en intervju med Svenska dagbladet berättar han nu själv vad som egentligen hände.

–Det är en rätt komplicerad organisation. Det här var ju inte ett jobb som fanns egentligen, utan jag skulle dit som utlånad expert, och den utnämningsproceduren drog ut på tiden. Så till slut tröttnade vi väl allihop på att vänta ut detta.

Pandemin över - snart

I dag märks inte effekterna av corona av så mycket i Sverige - men WHO definierar det fortfarande som en pandemi.

Så tror Anders Tegnell att det kommer förbli vintersäsongen ut, men att de strax därpå kommer att komma med beskedet om att pandemin är över.

– Vi har vaccin och behandlingar på plats, och omikronvarianten börjar mer och mer likna influensan vad gäller sjukvårdsbehov. Då börjar det närma sig ett läge där det inte är rimligt att kalla det för en pandemi längre, säger han till SvD.