Minst tre döda efter tornado: ”Galenskap utan avbrott”

Publicerad 2023-06-16

Kraftigt oväder slår mot USA.

Staden Perryton i Texas har drabbats av flera tornadon.

– Det är illa, riktigt illa. Det är galenskap utan avbrott, säger borgmästaren.

Minst tre personer har dött och över 75 personer vårdas på sjukhus sedan flera tornadon svept in över staden Perryton i amerikanska delstaten Texas.

Perryton är en liten stad med drygt 8 000 invånare, varav många bor i husvagnar och husbilar. De områdena har varit särskilt utsatta och minst 30 hem har skadats eller förstörts i stormen, skriver Reuters.

– Det är illa, riktigt illa. Det är galenskap utan avbrott. Det kunde inte drabba en mer sårbar plats, säger borgmästaren Kerry Symons.

De som vårdas på sjukhus har fått huvudskador, punkterade lungor, rivsår och brutna ben, rapporterar The Guardian.

Rejäla vindar och hagelstormar

Hela Perryton var utan ström, skriver ABC News. Totalt har sju tornadon rapporterats runtom i USA under natten till fredag svensk tid. Drabbade delstater är Texas, Oklahoma och Michigan.

”Delstaten Texas sätter snabbt in kritiska nödberedskapsresurser för att ge allt nödvändigt stöd för att skydda befolkning och hjälpa de som drabbats av tornadon i Perryton”, säger guvernören Greg Abbot i ett uttalande.

Men stora delar av sydöstra USA, från Kansas till Florida, förbereder sig för svåra väderförhållanden med hårda vindar, kraftigt åskoväder och hagelskurar.

I somliga delar varnas det om vindar på 35 meter per sekund och rejält stort hagel på upp till 10 centimeter i diameter, enligt ABC.

Det är andra dagen i rad med svåra väderförhållanden i USA. På onsdagen föll träd omkull av de hårda vindarna, byggnader skadades och bilar blåstes av en motorväg, skriver The Guardian.

Följ ämnen i artikeln