Tobias Billström om Nato-processen: Är ett maraton

Publicerad 2023-06-16

PARIS. Frankrikes utrikesminister förstår inte varför Sverige inte släpps in i Nato. Samtidigt pratar USA:s ambassadör i Turkiet om ett nedslående budskap för svenskarna inför toppmötet i Vilnius den 11 juli. Men Tobias Billström hänvisar till fortsatt tålamod.

– Det har aldrig varit en sprint, det här här ett maraton, säger Sveriges utrikesminister till Aftonbladet.

Följ ämnen
Nato

Det var efter ett möte med Tobias Billström i Paris som Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna kommenterade Sveriges numer årslånga ansökningsprocess för att bli medlem i Nato. Och var Frankrike står i frågan råder inga tvivel om.

– Att det blivit försenat och stött på svårigheter; vi förstår inte varför. Vi ber att det ska ske nu, vi kan inte vänta längre. Frankrike står vid Sveriges sida här, säger Colonna.

”Nato kan inte tvinga oss”

Tidigare i veckan sa Turkiets president Recep Erdogan att de svenska ansträngningarna inte räcker, enligt den statskontrollerade Daily Sabah:

”Vi kan inte ha en positiv inställning till Sveriges Nato-anslutning under rådande omständigheter. Nato kan inte tvinga oss att ta in Sverige utan att göra något mot terrorism. Om Sverige inte löser den här frågan kan vi inte glatt godkänna Sveriges medlemskap i Vilnius”, sa Erdogan och syftar på det kommande Nato-toppmötet i juli.

Tobias Billström och Catherine Colonna vid ett tidigare möte.

USA:s ambassadör i Turkiet Jeff Flake säger i en intervju med nyhetssajten Axios i dag att det är osannolikt att Turkiet kommer att godkänna Sverige innan toppmötet.

– Budskapet (från Erdogan) var nog lite nedslående för svenskarna. De känner att de gjort allt de blivit ombedda att göra och lite till, säger Flake, som menar att det fortfarande är möjligt att Sverige blir godkända under själva mötet i Vilnius.

Tobias Billström väljer att inte fästa någon större vikt vid det beskedet.

– Det är väldigt svårt att spekulera med enskilda uttalanden. Jag stödjer mig framförallt på det som både president Biden och också USA:s utrikesminister Antony Blinken sa för bara några veckor sedan. Blinken besökte ju Sverige i juli och talade då på presskonferensen om det starka stöd som USA har gett till den svenska Natomedlemskapsansökan, säger Billström till Aftonbladet.

Anthony Blinken anländer till Luleå i slutet av maj i år.

Turkiet vill köpa F16 av USA

Sveriges utrikesminister upprepade flera gånger på den gemensamma pressträffen med sin franska kollega att Sverige delar Turkiets syn på PKK som en terroristorganisation. Han menar att man fullföljt åtagandena som man lovade Erdogan vid mötet i Madrid i juni 2022, där Sverige och Finland kom hem med besked om att Turkiet skulle stödja respektive lands Nato-ansökan. Ett år senare är Finland medlemmar, medan Sverige fortfarande väntar. Och frågan är hur mycket det hela verkligen handlar om svenska ansträngningar. Det är ingen hemlighet att Turkiet vill köpa de amerikanska stridsplanen F16 av USA. Att Recep Erdogan använder den svenska medlemsansökan i utpressningssyfte för att få igenom affären ter sig allt mer sannolikt.

– När det gäller andra spekulationer så är det lite svårt för mig att ge mig in på detta. Därför att vi skulle, om en sån affär äger rum, inte vara en del av den. Det är ju helt och hållet en bilateral fråga för de två staterna, USA och Turkiet. Däremot så välkomnar ju självklart jag som representant för Sverige allt som gör att vi kan bli medlemmar i Nato så fort som möjligt.

”Beväpna oss med tålamod”

Hur är det med tålamodet? Det har gått ett år nu, börjar det kännas frustrerande att vi sitter i händerna på en turkisk ledare som dessutom inte har rykte om sig att vara någon demokrat? Att Sverige hamnat i den här situationen?

– Det har aldrig varit en sprint. Det här är ett maraton och nu när vi är väldigt nära toppmötet i Vilnius så ska vi naturligtvis beväpna oss med just tålamod och se till att arbeta vidare. Mina resor och mitt arbete för att se till att så många som möjligt av de Nato-allierade sluter upp och pratar för det svenska medlemskapet under veckorna fram till Vilnius kommer att fortgå oförtrutet. Så jag känner mig trygg med att vårt arbete och att det går i rätt riktning.

Följ ämnen i artikeln