Ministern om Sis-hemmet: Ledsen och förtvivlad

Publicerad 2023-09-12

Aftonbladets granskning av de statliga Sis-hemmen avslöjar grava missförhållanden. 

Nu reagerar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

– Det gör mig alltid lika ledsen och förtvivlad att ta del av de här berättelserna, säger hon.

Flickor med trauman från sexuella övergrepp som tvingas klä av sig nakna och snurra runt inför manlig personal. Slag på rumpan och tafsande på brösten. Vittnesmålen från flickorna som är placerade hos Statens institutionsstyrelse (Sis) och personer som arbetar där har varit många. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) reagerar starkt på vittnesmålen. 

– Det är oerhört viktigt att ta deras berättelser på allvar, att lyssna till våra barn och unga så att deras röster hörs. Det är naturligtvis aldrig acceptabelt att man upplever situationer där man upplever hot eller övergrepp av något slag. Man ska vara skyddad och man ska vara trygg när man får vård och behandling.

I januari kommunicerade regeringen att de skulle koppla ett skarpare grepp om myndigheten genom mer regelbundna uppföljningsmöten. De har också gett Sis ett återrapporteringskrav i regleringsbrevet för 2023 kring hur de arbetar för att förebygga och motverka sexuella övergrepp. Camilla Waltersson Grönvall har själv besökt flera Sis-hem. 

– Befinner man sig i samhällets vård har man också rätt att få känna sig trygg, att få känna sig sedd av rätt skäl och att få den vård och behandling som man har rätt till. Så det ska finnas en absolut nolltolerans när det gäller våld och övergrepp, säger Camilla Waltersson Grönvall. 

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall

I många av de fall Aftonbladet rapporterat om har det varit gränsfall om det är BUP eller Sis som ska vårda flickorna som varken har något kriminellt förflutet eller missbruksproblematik.

– Det här är en jätteviktig fråga. Och det har också spelat roll var någonstans i landet man befinner sig, säger Camilla Waltersson Grönvall och lägger till att regeringen satsar på att förstärka BUP.

Regeringen tittar nu på alternativa lösningar med nya kvalitativa familjehem för de barn som lider av svår psykisk ohälsa och självskadebeteenden. 

”I den här miljön är vi inlåsta dygnet runt och sen tror de att vi ska börja må bättre” skriver en intagen tjej.

 – Jag ser framför mig att vi har licensierade familjehem, behandlingshem, som kan möta de här barnen i en helt annan miljö som inte ska handla om institution, utan en varm familjesituation.

Flera ungdomar, personal och Sis själva vittnar om att många av lokalerna på institutionerna är slitna och dåligt anpassade för modern tvångsvård.

Camilla Waltersson Grönvall får se en bild som ett barn tagit inifrån sitt boenderum. När hon placerades på institutionen var rummet redan sönderklottrat och i mycket dåligt skick.

Vad är din kommentar till att det här är miljöer som barn blir placerade i?

– Att miljöerna man kommer till väldigt tydligt visar också vilken omsorg vi har om de här barnen. Men med det sagt så pågår det just nu en stor renovering av hela Sis. Jag åkte igår till Ljungbacken utanför Uddevalla, där jag var för några år sedan, och där har man byggt helt nya lokaler. Och den skillnaden som jag såg mellan när jag var där 2018 och när jag var där igår är ett exempel på förändringsarbetet som bedrivs. 

Ser du ett behov av att den här utvecklingen behöver gå snabbare?

– Det gör jag absolut. Det pågår ett förändringsarbete men det pågår för långsamt och det behöver intensifieras. 

Och vad gör ni från regeringens håll för att det ska intensifieras?

– Vi inledde ett arbete redan när vi klev in i regeringskansliet efter att ganska många regeringar svikit de här barnen och de här ungdomarna. Och det handlar både om lokaler men också om verktyg så att man som personal på Sis också får möjlighet att arbeta. 

Det pågår flera olika utredningar och en översyn kring Sis verksamhet, som socialtjänstministern säger att hon kommer att återkomma om i närtid. Hittills har 140 miljoner kronor satsats i kompetens- och kvalitetslyft så att personalen på Sis ska få en nio veckor lång utbildning. 

– Det handlar om att bygga upp säkerheten, tryggheten och arbetsmetoderna, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Har du förtroende för Sis och generaldirektören?

– Ja det har jag. Det pågår ett stort förändringsarbete men det behöver växlas upp och intensifieras och gå fortare. Vi har en kontinuerlig dialog med Sis generaldirektör och hennes ledningsgrupp.

Tysslinge, fd Hågaanstalten, ett SiS-hem för ensamkommande ungdomar med problem.