Kraftig brand kan vara anlagd

Publicerad 2015-05-02

Det brinner i en lagerlokal i Helsingborg. Rökutvecklingen är kraftig och boende uppmanas hålla sig inne.

Nu misstänker polisen att branden är anlagd.

– Man misstänker att någon via den krossade rutan orsakat branden, säger Maya Forstenius vid Skånepolisen.

Polisen fick in larm om branden vid 02.39. I Långeberga i Helsingborg kunde en brand i en lagerlokal konstateras.

– Det brinner ganska kraftigt. Det är mycket rök som kommer in över motorvägen så vi har fått stänga av den. På andra sidan vägen har vi också fått evakuera ett antal fastigheter, säger Anders Nilsson vid 04.45.

Motorvägen E4/E6 mellan trafikplatserna Helsingborg S och Vasatorp har spärrats av, tills dess en ammoniaktank i anslutning till byggnaden inte längre utgör någon fara. Byggnadens ena vägg riskerade att falla ned på tanken, enligt räddningstjänsten.

Motorvägen kommer att vara avstängd till tidigast klockan 17.

Polisen: Kan vara anlagd

Polisen misstänker att branden kan vara anlagd. Fallet rubriceras därför som mordbrand.

– Enligt anmälan ska det vara för att man sett någon krossad ruta i lokalen och man misstänker att någon via den krossade rutan orsakat branden, säger Maya Forstenius, presstalesman vid Skånepolisen.

Väntar ut branden

Räddningstjänsten Skåne Nordväst skriver i ett pressutskick att man nu är i ett läge där man väntar ut branden. Det innebär att man kommer att låta byggnaden brinna ned.

Två styrkor är på plats och övervakar branden under dagen.

Räddningstjänsten har gått ut med en varning där man uppmanar allmänheten att hålla sig borta från området och att inte andas in röken. Vindriktningen under morgonen spred röken österut och inte in mot Helsingborg centrum.

Boende i norra delen av Påarp ombeds stanna inomhus, stänga av ventilationen och stänga fönster och dörrar.

Eldhärjades i april

Ingen personal ska ha befunnit sig i lagerlokalen när branden bröt ut. Enligt räddningstjänsten tillhör lokalen ett grönsaksföretag. Samma företags lokaler eldhärjades i början av april i år.