Bebis mirakelräddad – föddes med granatsplitter i huvudet

Uppdaterad 2015-09-22 | Publicerad 2015-09-20

Mitt i kaoset i krigets Syrien utspelade sig glädjescener under fredagen.

Läkare lyckades rädda ett ofött barn som fått splitter i huvudet efter en flygattack i staden Aleppo.

En flygattack i Aleppo i Syrien skadade en gravid kvinna. Splittret trängde in i hennes kropp och hennes ofödda barn fick splitter i huvudet, skriver Daily Mail. Men historien slutade lyckligt.

Metallbit i huvudet

Läkare från den oberoende organisationen SEMA berättar i ett Facebookinlägg hur de fick utföra ett akut kejsarsnitt på barnet, som var livlöst och blodigt när läkarna tog ut det ur mammans mage. Ett videoklipp visar hur de jobbar febrilt med att hålla barnet vid liv. Läkarna masserar barnets lilla kropp och försöker frigöra barnets luftvägar.

Splittret hade trängt in ovanför ögonbrynet. Det är en böjd metallbit, två-tre centimeter lång, som lämnar ett djupt sår i barnets hud.

Kan döpas till "hopp"

Efter en kamp om liv och död tar barnet sitt första andetag och skriker, och man hör läkarnas skratt i videoklippet. Både mamman och barnet mår bra, enligt SEMA. Mammans tre andra barn ska också ha blivit skadade i attacken. Även de överlevde.

Det nyfödda barnet har än så länge inget namn. Daily Mail skriver att läkarna har föreslagit att barnet ska döpas till Amal som betyder hopp på arabiska.

7000 attacker på en enda månad

Inbördeskriget i Syrien är inne på sitt femte år. Över 250 000 människor har mist livet i stridigheterna.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet utförde Assadregimen nästan 7000 flygattacker bara under juli månad.

Följ ämnen i artikeln