Hollande: ”Assad har ingen plats i Syriens framtid”

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-11-26

Tre stormakter har kommit överens. Putin säger att Ryssland är redo för ett närmare samarbete med Frankrike och USA i kriget mot terrorismen. Det framkom på en gemensam presskonferens mellan Hollande och Putin på torsdagskvällen.

Hollande sa även att den syriska presidenten Bashar al-Assad ”inte har någon plats i Syriens framtid” – något Putin inte höll med om.

På torsdagskvällen framträdde Francois Hollande och Vladimir Putin på en gemensam presskonferens i Moskva. Ämnet handlade om insatserna i Syrien.

De bägge ledarna sa att deras respektive länder kommer att hjälpa varandra med underrättelsematerial rörande terroristfästen i Syrien. Samarbetet mot IS ska ”intensifieras”.

”Assad har ingen plats i Syrien”

Putin och Hollande var även överens om att koordinera attacker mot IS i Syrien. Hollande tog upp den känsliga frågan om Assad-regimens styre. Han sa att Bashar al-Assad inte har någon plats i ett framtida Syrien. Därför behövs en övergångsregering som ska forma en ny konstitution och hålla val, sa president Hollande.

– Terrorismen är vår fiende, sa den franska presidenten.

Putin uttryckte sig i mildare toner och sa att Assads öde ska bestämmas av det syriska folket. Putin kallade den syriska armén ”en naturlig bundsförvant” i varje koalition som ska bekämpa Islamiska staten.

Under torsdagen gav Vladimir Putin besked om att Ryssland är berett att även samarbeta med USA i attackerna mot Islamiska staten.

Kommenterade nedskjutningen

Hollande kommenterade också händelsen om det nedskjutna ryska stridsflygplanet och kallade det en ”allvarlig händelse, uppenbart beklaglig”.

Han påpekade också att det är viktigt att dra lärdomar av nedskjutningen för att kampen mot IS ska bli bättre koordinerad.