Sälen Knut dog på flyget till Brasilien

Publicerad 2015-05-21

Skånska sälen Knut, 6, skulle bli Skansens nya avelshanne.

I stället skeppades han till Brasilien – men dog på vägen.

Gråsälen Knut var en älskad publikfavorit på Skånes Djurpark i Höör när han hösten 2013 tvingades flytta. Orsaken var att han blivit könsmogen och då inte kunde bo kvar i hägnet med mamman Runa och sina systrar.

På Skånes Djurpark blev man dock glada när beskedet kom att Knut skulle få flytta till Skansen i Stockholm och bli avelshanne där, berättar vd:n Karin Wikström.

Skeppades mot Brasilien

Men det blev inte som man tänkt sig för gråsälen i den kungliga huvudstaden.

Där fanns nämligen ytterligare en gråsälshanne.

– Oftast går det att ha dem tillsammans tills de uppnår könsmogen ålder, men gråsälar är mycket aggressiva mot andra hanar under parningstiden och då rekommenderar man att man bara ska ha ett djur, säger Linda Askelund, djuransvarig på Skansen.

Därför tvingades man göra sig av med en av hanarna.

– Och då beslutade vi gemensamt att vi skulle behålla den som är född här.

Så i februari i år skeppades Knut i väg mot Sao Paolo i Brasilien.

– Och det gick bra tills han landade i Frankfurt, säger Linda Askelund.

Överhettad av stressen

Där passerar alla djur som importeras till EU och därför finns en professionell anläggning för att ta hand om alla sorters djur, berättar Linda Askelund.

– Så de har hanterat den här sälen precis enligt alla konstens regler, men tyvärr så dog han och det var förmodligen av hypertermi, att han blev överhettad i och med stressen.

Sälen Knut obducerades i Tyskland.

– Man har utrett det utan och innan och man har inte konstaterat att något fel har begåtts någonstans, utan det var otur helt enkelt, säger Linda Askelund.

En säl från Norden – trivs de egentligen så bra i Brasilien?

– Djur är väldigt anpassningsbara och det här är marina djur som lever i vatten framför allt så man kan anpassa klimatet för dem.

"Vi har fullt förtroende"

De som matchar ihop överblivna djurparksdjur med parker som vill ha nya är Svensk djurparksförening, SDF, och europeiska motsvarigheten Eaza. Det var också de som bestämde att Knut skulle vidare till Brasilien, berättar Karin Wikström på Skånes Djurpark.

– Det var väl något som oroade oss lite grann. Men vi förutsätter att Eaza och SDF gör sitt jobb på bästa sätt och vi har fullt förtroende för det de gör. Förflyttningar av djur är alltid svårt, speciellt när det rör sig om vilda djur.

Hon fortsätter:

– Vi tycker det är jätteledsamt att det gick som det gjorde, men vi är helt övertygade om att man har gjort det på det bästa sättet.

Linda Askelund:

– Vi är ju väldigt ledsna när det går så här pass dåligt. Bedrövade. Så därför försöker vi dra lärdomar och analysera om vi skulle kunna göra på något annat vis i framtiden när det gäller transporter av säl.

Följ ämnen i artikeln