Hårda strider i Elfenbenskusten

Publicerad 2011-04-01

Redo för strid Den nyvalde presidenten Alassane Ouattaras styrkor förbereder sig för en attack på presidentpalatset natten till den 1 april 2011, med syftet att störta Laurent Gbagbo.

Hans arméchef, övrig militär och polis har redan övergivit honom.

Men Laurent Gbagbo vägrar att släppa makten över Elfenbenskusten.

Hårda strider pågår runt Gbagbos residens i miljonstaden Abidjan.

– Han måste avgå för att undvika ett blodbad. Förhoppningsvis gör han det. Annars kommer vi och tar honom, säger premiärministern Guillaume Soro.

Skjuten En anhängare till Outtara sköts i går kväll i benet under en protest mot Gbagbo.

Han har styrt landet med järnhand i tio år.

Men den 28 november förra året tog det slut, när Laurent Gbagbo förlorade makten till Alessane Ouattara.

Vägrar lämna makten

Ett valnederlag som Gbagbo dock vägrar erkänna – trots att resten av världen gjort det.

Alessane Ouattara gav rivalen en deadline:

Han beordrade att alla landets gränser skulle stängas tills vidare och utfärdade utegångsförbud i Abidjan. Senast klockan åtta på kvällen i går, torsdag, skulle Gbagbo ha gett upp makten.

Men det gjorde han inte, och under natten började anfallen mot valförlorarens residens och under dagen har de fortsatt.

Tusentals soldater

På torsdagskvällen hade kolonner med 2 000–3 000 soldater marscherat in till striderna i Abidjan och tiotals fordon rullat fram i mörkret med släckta lyktor, sade ögonvittnen som tittade ut på gatorna utanför sina bostäder.

Hårda strider ska bland annat ha ägt rum alldeles nära Mermozuniversitetet, där stödet är starkt för Gbagbo.

FN och USA involverade

FN:s säkerhetsråd röstade i onsdags enhälligt för att införa sanktioner mot Gbagbos styre, och på torsdagskvällen upprepade FN och USA sina uppmaningar till Gbagbo att avgå. Lite senare tog FN-trupper över Abidjans flygplats efter att den befälhavare som kontrollerade området hoppat av sitt uppdrag.

Tidigare under torsdagen tog Ouattaras styrkor kontroll över San Pedro, världens största hamn för kakaoexport. Dagen dessförinnan föll huvudstaden Yamoussoukro. Abidjan var därmed den sista stad av vikt som Gbagbo fortfarande till viss del kontrollerade.

Fruktar massaker

Pierre Schori, som tidigare har varit FN:s speciella sändebud i Elfenbenskusten, hoppas på en snabb upplösning.

– Det värsta vore om detta blir ”det stora slaget om Abidjan”, med militära styrkor som står mot varandra med massaker på civila som följd, säger han till TT.

”Vald av folket”

Pierre Schori har träffat både Gbagbo och Ouattara, och beskriver den senare som en bildad person med gott internationellt anseende.

– Han ger ett demokratiskt intryck och är vald av folket.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) rapporterade på torsdagen att Gbagbotrogen milis dödat minst 37 västafrikaner i Bedi-Gouzan, en by nära gränsen till Liberia. Enligt ett flertal vittnen som HRW talat med utfördes massakern, som ska ha ägt rum förra veckan, av beväpnade män, vissa i uniform och vissa civila, mot bybor som antogs vara anhängare av Ouattara.

En miljon på flykt

Tidigare har uppgifter gjort gällande att såväl Laurent Gbagbo som Alassane Ouattara har rekryterat legosoldater från Liberia, som gjort sig skyldiga till våldtäkt, mord och plundring i framför allt de västra delarna av Elfenbenskusten.

Säkerhetsrådet beordrade reseförbud och frysning av alla tillgångar som kan spåras till Gbagbo, hans fru Simone och tre av hans närmaste medarbetare.

För en vecka sedan larmade FN:s flyktingorgan UNHCR om att så många som en miljon ivorianer befinner sig på flykt. Allt fler söker sig över gränsen till grannlandet Liberia. Det eskalerande våldet uppges hittills ha krävt omkring 500 dödsoffer.