Bostadshus evakuerat i Köpenhamn

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-06

Misstänkta kemikalier hittade – Polisen: ”Ett pojkstreck”

Invånare i tre bostadshus i Köpenhamn evakuerades på torsdagseftermiddagen efter ett misstänkt kemikaliefynd i ett av husens källarutrymmen.

Polisen tror inte att fynden har något med terrortillslagen i måndags att göra, och att det förmodligen rör sig om ett pojkstreck.

Det var strax före klockan 13 som Köpenhamnspolisen fick tipset om kemikalieliknande, misstänkta sprängämnen på Nattergalevej 75 i nordvästra Köpenhamn.

Polisen spärrade av ett område på 100 meter och placerade de boende i bussar.

– Vi har funnit någon vätska, jag kan inte säga vad eller hur mycket det handlar om, säger Hans Erik Raben på kriminalpolisen till Ekstrabladets nätupplaga.

Ammunitionsröjare tillkallades

Flera ambulanser kallades till platsen och strömmen i området stängdes av. Även ammunitionsröjare kallades till platsen för att avlägsna de misstänkta föremålen.

– I dessa terrortider tar vi självfallet inga risker, säger vakthavande på ordningspolisen, Frank Reuter, till ekstrabladet.dk.

En av de adresser där polisen slog till i måndags mot terrormisstänkta, Glasvej, ligger alldeles i närheten av Nattergalevej.

Polisen kan dock inte bekräfta om fynden har något med terrortillslagen i måndags att göra.

– Det finns inget i nuläget som talar för att fyndet har någon koppling till framställning av terrorbomber, uppger polisen i Köpenhamn för TV2 News.

Jyllandsposten citerar en poliskälla som betraktar det hela som ett pojkstreck.

Blandade okända vätskor

Enligt vittnen i området ska en ung pojke i 16–17 årsåldern ha blandat okända vätskor i glasflaskor i Nattergalevej för några dagar sedan.

När en av glasflaskorna exploderade reagerade de kringboende. Men först efter terrortillslagen i måndags togs kontakt med polisen.

Vid 16-tiden hävdes avspärrningarna. Då hade polisen hittat en behållare med avloppsvatten och en annan med något som beskrevs som en ”basisk vätska”, uppger TT.