57-åringen ska psyk-undersökas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-30

Misstänks ha våldtagit en 92-årig kvinna

Den 57-årige man som misstänks ha förgripit sig sexuellt på äldre kvinnor i Uppsala ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Det beslutade Uppsala tingsrätt på fredagen.

Mannen misstänks ha våldtagit en 92-årig kvinna och ofredat fyra äldre kvinnor sexuellt. På rättegångens sista dag beslutade tingsrätten att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

– Det var helt korrekt beslut. Enligt den tidigare läkarundersökningen fanns skäl att misstänka att han var psykiskt störd, säger Anne Sjöblom, kammaråklagare.

”Övertygande bevisning”

Under rättegången yrkade hon just på en psyk-undersökning av mannen för att avgöra om han ska dömas till vård eller fängelse. Om han visar sig inte ha en psykisk störning i juridisk betydelse yrkar hon på ett långvarigt fängelsestraff.

– Ministraffet är fyra års fängelse för grov våldtäkt. Han borde få något över det eftersom de sexuella ofredandena vart och ett borde leda till fängelse, säger Anne Sjöblom.

Den rättspsykiatriska undersökningen väntas ta fyra veckor. Därefter återupptas rättegången.

– Domstolen säger att det finns övertygande bevisning för de sexuella ofredandena och för gärningen i åtalspunkt fem, som gäller den grova våldtäkten. Jag hoppas att de menar fyra fall av sexuellt ofredande och att de funderar på om våldtäkten är grov eller inte, säger Anne Sjöblom.

”Inga minnesbilder”

De bevis som finns mot mannen är bland annat DNA från hans saliv på 92-åringens bröstvårtor.

57-åringen själv har varit tystlåten under rättegången.

– Han har verkat samlad, inte påverkad på något särskilt sätt, säger Anne Sjöblom.

Enligt 57-åringens försvarare Bo Karlsson är mannen ”inte negativ” till att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

– Han inser att hans sexuella läggning är ett problem, säger Bo Karlsson.

Sedan 2003 har 57-åringen sökt upp äldre kvinnor för att få en sexuell kick. Men han kan varken förneka eller erkänna de brott han åtalas för, enligt Bo Karlsson.

– Han tillstår att han har haft kontakt med några av kvinnorna, men några sexuella ofredanden har han inga minnesbilder av, säger Bo Karlsson.

Enligt honom var 57-åringens tidigare erkännande av ett av de sexuella ofredandena egentligen en missuppfattning.

Polis och åklagare har även gått igenom andra fall där äldre har anmält att de utsatts för sexuella ofredanden. Anne Sjöblom har valt att endast åtala mannen för de fall där hon har stödbevisning.

– Jag la ner ett antal förundersökningar där förfaringssättet var likadant. Jag minns inte hur många, säger hon.

ANNONS