Borg till attack mot företagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-03

”Jag skulle vilja att man drar ner volymen på sina ideologiska megafoner”

VISBY. Finansminister Anders Borg har gjort det igen.

I dag gick han till generalangrepp mot företagen.

– Jag skulle vilja att man drar ner volymen på sina ideologiska megafoner, säger han.

Anders Borg (M). Foto: Lina Boström Einarsson

Under hela finanskrisen har finansminister Anders Borg (M) kritiserat bankdirektörer och den övriga näringslivseliten för för höga bonusar.

När han skulle teckna bilden av det ekonomiska läget på ett seminarium i Almedalen i förmiddags gav han sig på nytt på företagen – och hyllade facket.

Den här gången handlar det om den kommande avtalsrörelsen.

Inte strängare än Danmark

– Det vore bra om arbetsgivarorganisationerna har en realistisk bild av den svenska arbetsmarknaden. Vi har inget behov av onödiga konflikter. Jag skulle vilja att ansvarsfulla krafter i näringsliv drar ner volymen på sina ideologiska megafoner.

– Ska vi få en bra avtalsrörelse måste även de visa återhållsamhet i egna bonusar och löneökningar.

Exakt vilka ”ideologiska megafoner” han avser, svarade han inte på mer än att flera näringslivsföreträdare krävt stora förändringar i arbetsrätten. Istället presenterade han nya siffror från OECD som visar att Sverige redan är ett av de mer flexibla länderna i OECD-området och inte har strängare arbetsrätt än till exempel Danmark.

Han utropade också svenska fackföreningsrörelsen till en av världens bästa när det gäller samförståndslösningar och tog Metalls avtal om att gå ner i tid och lön för att rädda jobben som ett exempel.

”Politiskt utspel”

– Svenska fackföreningsrörelsen har visat väldigt stort ansvar när det gäller hanteringen av den här nedgången. Det måste också arbetsgivarsidan göra. Det vore bra om vi kunde gå in i avtalsrörelsen i en lugn och pragmatisk samtalston.

Anders Rune, chefekonom på Teknikföretagen är mycket kritisk till Anders Borgs utspel.

– Han gör ett ospecificerat utfall mot arbetsgivarna. Är det ett politiskt utspel för att bli populär bland väljarna tycker jag inte att det är acceptabelt, säger han.

Han menar att det krävs förändringar i arbetsrätten för att ta sig ur krisen, bland annat i konflikträtten och arbetstidsfrågor.

– Det här är allvarliga frågor. Vi har inte råd att sitta med en arbetsrättslagstiftning från 1974-75. Vi måste förändra arbetsrätten till moderna förhållanden, säger han.

Kritiserar arbetsgivarsidan

Anders Borg menar dock att arbetsgivarsidan inte kan ta kritik.

– De skickar in missiler i den svenska arbetsrätten med kommentarer med högt tonläge. Och när man svarar blir det en väldig känslighet. Skickar man in den typen av synpunkter får man respektera att vi som tycker annorlunda får svara i samma tonläge.

Följ ämnen i artikeln