Läkaren åtalas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-13

Uppgifter till Aftonbladet: Hon ställs inför rätta för mord eller dråp på babyn

läkaren: jag är oskyldig Den kvinnliga barnläkaren greps på sin arbetsplats den 2 mars och häktades några dagar senare, misstänkt för dråp. Hon släpptes efter ytterligare några dagar. Nu har åklagaren, enligt uppgift, bestämt sig för att åtala. ”Sista ordet är inte sagt”, säger hennes advokat Björn Hurtig.

Läkaren som misstänks ha dödat ett barn på Astrid Lindgrens sjukhus kommer att åtalas för mord eller dråp, enligt uppgift till Aftonbladet.

Samtidigt har Socialstyrelsens vetenskapliga råd slagit fast att flickan gavs en kraftig överdos strax innan hon dog.

levde tre månader Linnéa föddes alldeles för tidigt och fick hjärnskador av misstag och problem under vården. När hon var drygt tre månader gammal var hon så dålig att man beslutade att stänga av respiratorn.

Socialstyrelsens vetenskapliga råd har granskat den rättsmedicinska analys som gjordes efter att den lilla flickan dog på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

I går avslöjade tidningen Dagens Medicin att ett yttrande visar att rådet är överens om att flickan sannolikt fick en väldigt stark dos av narkosmedlet Tiopental kort innan hon avled.

”Mycket hög dos”

Utlåtandet har skrivits av Rune Dahlqvist, professor i klinisk farmakologi i Umeå.

Av det framgår att han och den andre experten i rådet, Krister Nilsson, överläkare vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, är överens om slutsatsen.

I sista meningen skriver Dahlqvist bland annat att den ”mycket höga koncentrationen Tiopental hos den döda flickan rimligen kan förklaras av att en mycket hög dos Tiopental injicerats nära före döden”.

– Den sista meningen i yttrandet är inte svårbegriplig, säger chefsåklagare Peter Claesson.

Åklagaren vill dock inte avslöja om han beslutat väcka åtal eller inte.

– Jag räknar med att beslut kommer inom denna månad, säger han.

Åklagaren kritiserad

Men enligt vad Aftonbladet erfar kommer den kvinnliga läkaren att ställas inför rätta för att ha dödat barnet.

– Det är dit vi strävar. Och rådets utlåtande är en viktig pusselbit, säger en källa med insyn i utredningen.

Men det är inte klart hur åtalet kommer att rubriceras. Läkaren är delgiven misstanke om mord, men har varit häktad för det något mindre allvarliga brottet dråp.

Rapporten är en framgång för chefsåklagaren, som kritiserats hårt för att han inte lagt ner förundersökningen mot den misstänkta överläkaren.

Utlåtandet avvisar dessutom den kritik som riktats mot Rättsmedicinalverket (RMV) och finner det osannolikt att något fel begåtts där.

Läkaren nekar

Läkaren greps på sin arbetsplats i början av mars i år men släpptes en vecka senare. Hon har under hela utredningen nekat till att ha dödat barnet och hennes advokat Björn Hurtig anser inte att det nya utlåtandet bevisar någonting.

– Det här yttrandet talar varken för eller emot min klient. Analysen ingår i en rapport som ännu inte är klar, så sista ordet är inte sagt. Dessutom utgår den ifrån vuxna människor och inte ett för tidigt fött barn som obduceras först flera veckor efter sin död, säger advokaten.

Hurtig ifrågasätter även hur åklagaren vid en rättegång ska kunna bevisa att just hans klient injicerat den dödliga dosen.

– Runt tjugo personer har sammanlagt vistats i rummet där flickan vårdades och det är utrett att min klient inte var närvarande hela tiden.