Mosuloffensiv kan påverka utgång av presidentvalet

När IS pressas i Mosul kan man slå tillbaka med terror i USA och Europa

Ju mer trängda IS blir i Mosul desto större blir risken att man slår tillbaka genom att utföra terrordåd i Europa och USA.

Ett terrordåd några dagar före det amerikanska presidentvalet skulle kunna påverka utgången.

I amerikanska presidentval brukar man prata om "oktoberöverraskningen". Nästan alltid händer något veckorna före valet som ändrar förutsättningarna. Många tror att vi även i år för uppleva en "October suprise" även om ingen ännu vet vari den består.

Fyra dagar före presidentvalet 2004 gick al-Qaidas dåvarande ledare Usama bin Ladin ut i en video där han varnade amerikanska folket för mer terror om de inte såg till att USA upphörde med sitt krig mot terrorismen.

Före talet var det nästan helt jämt i opinionsmätningarna mellan den sittande presidenten George W Bush och utmanaren demokraternas John Kerry. När de första mätningarna gjordes efter talet så hade Bush dragit ifrån med fyra procent. Han vann sedan valet.

När John Kerry några månader efter valförlusten själv analyserade varför han förlorat så gav han Usama bin Ladins tal en stor del av skulden.

Usama bin Ladins tal var ett hot och ett uppenbart försök att påverka valutgången. Möjligen i en annan riktning än det som blev resultatet.

Ett spektakulärt terrordåd som bär IS stämpel av den digniteten som det i San Bernadino i Kalifornien i december förra året eller det i Orlando, Florida i somras, skulle potentiellt kunna ha ännu större inverkan än bin Ladins tal.

Havererad kampanj

Det är inte helt självklart vilken av kandidaterna som skulle gynnas eftersom ingen av dem i dag sitter på presidentmakten. Men för Donald Trump skule ett större terrordåd kunna vara räddningsplankan för en kampanj som är på väg att haverera.

Han skulle framställa det som att dådet visade att president Obama inte har kontroll över läget. Att dådet beror på att Obama inte gör tillräckligt för att besegra IS. Och att Hillary Clinton skulle vara precis lika dålig som Obama på att hindra IS från att utföra terrordåd på amerikansk mark.

Både när det gällde dådet i San Bernadino då två amerikanska medborgare av muslimsk härkomst sköt ihjäl 14 människor och dedikerade det till IS och efter terrorattentatet i Paris i november förra året var det Trump som försökte vinna och också vann politiska fördelar av det. Det var då hans förslag om att hindra alla muslimer från att resa in i USA vann gehör hos befolkningen.

Ett terrordåd skapar rädsla och otrygghet. Normalt brukar det gynna den som sitter vid makten. Det var exempelvis vad som hände när Turkiet höll nyval i november förra året och president Erdogans parti fick egen majoritet trots att de i det ordinarie valet några månader tidigare misslyckats. Mellan de båda valen inträdde flera stora terrordåd, bland annat ett i Ankara bara några veckor före valdagen.

Återinföra tortyr

Men i fallet Clinton mot Trump är det avgörande vem väljarna ser som den som tuffast kommer att bekämpa terrorismen på hemmaplan. Där har Trump utmärkt sig genom att lova att återinföra tortyr som förhörsmetod och utöka terrorfängelset på Guantanamo.

Offensiven mot Mosul har i inledningsskedet gått snabbare än väntat. Is har övergett många av de byar utanför staden som man kontrollerat. I det pressade läget är det inte otänkbart att IS väcker liv i några av de sovande terrorceller man uppges ha i Europa och sannolikt även i USA. Eller att IS-anhängare i dessa länder som bevittnar gruppens prekära läge väljer att agera på egen hand.

USA har inga stridande marktrupper i Irak och är bara inblandat i Mosuloffensiven från luften. Därför kommer offensiven i sig sannolikt inte att påverka valrörelsen. Om resultatet av offensiven blir att IS flyttar slagfältet till någon av USA:s storstäder är saken en helt annan.

SE DIG OMKRING I 360 GRADER Följ med vår prisbelönte fotograf ner i stridsfordon  In i IS-fästet  På livsfarligt patrulluppdrag

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö