Svensk äventyrare död efter grottolycka i Frankrike

Publicerad 2013-01-28

Tre svenskar var med i olyckan - en uppges ha omkommit

SPOLADES BORT I GROTTAN Svensken i 30-årsåldern var tillsammans med sina två vänner och en guide i närheten av byn Cadrieu i Frankrike och utforskade en grotta. Plötsligt svepte en undervattensflod med sig mannen.

Tre svenskar var med i en grottolycka i sydvästra Frankrike under måndagseftermiddagen.

En svensk man dog, enligt lokala medier.

Den svenske mannen, 30 år gammal, var tillsammans med tre andra svenska äventyrare samt en fransk guide för att utforska de en grotta i närheten av byn Cadrieu i sydvästra Frankrike.

Olyckan ska ha inträffat när en underjordisk störtflod plötsligt svepte med sig mannen, uppger AP.

Sveptes med två gånger

Räddningsarbetarna lyckades få tag i mannen och dra upp honom över ytan en gång – men strömmen var för stark och svensken försvann i vattnet igen, enligt tv-kanalen France3.

30-åringen transporterades till ett närliggande sjukhus i staden Cahores, men hans liv gick inte att rädda, berättar den franska tv-kanalen France3.

Enligt franska TF1 News visar polisens preliminära undersökning att svensken ska ha varit på in i grottan när strömmarna tog honom. På grund av kraftigt regn de senaste dagarna uppges vattenflödet vara extremt högt.

Räddningsarbetarna utförde hjärt- och lungräddning på mannen i 90 minuter på platsen.

UD har ingen information

Svensken fördes sedan till sjukhus där hans liv inte gick att rädda, skriver TF1.

På Utrikesdepartementet känner man inte till händelsen.

– Vi har fortfarande inte fått in något om detta. Vi väntar på besked från Frankrike. Om den franska polisen ringer efter stängning på ambassaden blir de kopplade till oss, säger Kent Öberg på UD:s pressjour.