Socialdemokraterna kräver svar om Nordeaförsäljning

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2013-06-18

Regeringen ska sälja fler aktier i Nordea.

Affären kan ge drygt 18 miljarder kronor och ska användas för att betala av på statsskulden.

Men Socialdemokraterna kräver förklaring.

– Regeringen måste verkligen förklara varför det här är en bra affär, säger partiets finanspolitiska talesperson Magdalena Andersson.

Försäljningsplanerna presenterades efter börsen stängt på tisdagen.
Staten säljer 230 miljoner aktier och ska minska sitt ägande från 13,4 till 7,8 procent.

– Statens roll är att reglera bankerna, inte att äga dem. Bankaktier är riskfyllda tillgångar och banker kräver strikta regelverk och omfattande tillsyn. Inriktningen för regeringen är därför att minska det statliga ägandet i Nordea, säger finansmarknadsminister Peter Norman i en kommentar till Svenska Dagbladet.

Precis som förra gången staten sålde aktier i banken, i februari 2011, ska pengarna användas till att betala av på statsskulden.

Då inbringade affären 19 miljarder kronor.

"Ska vara bra för skattetalarna"

Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson säger att partiet inte har några "principiella invändningar" mot försäljningen.

Däremot kräver Socialdemokraterna tydliga svar om bakgrunden till beslutet.

– Ska man sälja ska det vara bra för skattebetalarna. Regeringen måste verkligen förklara varför det här är en bra affär Nordea har gett en hel del intäkter som överstiger räntekostnaderna när man betalar av på skulden, säger Andersson.

– Regeringen har lånat 50 miljarder för att klara av sina skattesänkningar. Jag utgår ifrån att man inte säljer av aktier för att skyla över de här problemen och betala den löpande driften.

Under morgondagen väntas finansmarknadsminister Peter Norman (M) kommentera försäljningen och även offentliggöra priset.

Följ ämnen i artikeln