Al-Qaida kopplas till i attacken i Benghazi

Publicerad 2013-05-03

Terrorgrupp kopplas till attentatet där fyra amerikanska diplomater dog

Terrornätverket al-Qaida kopplas ihop med attacken mot USA:s myndighetsbyggnad i Benghazi.

Amerikanska källor uppger att tre män från grupperingen deltog i attentat där fyra diplomater dog, enligt CNN.

Attacken mot myndighetsbyggnaden i Benghazi, Libyen, inträffade 11 september i fjol. Fyra amerikanska diplomater dog när byggnaden och ett skyddsrum besköts med raketer.

Händelsen skapade stor debatt i USA och det ifrågasattes om det gick att skydda amerikanska utlandsdiplomaters säkerhet. Utredningen har pågått intensivt och nu uppger källor för CNN att al-Qaida kan ligga bakom.

”Tre eller fyra medlemmar från al-Qaidas gren på den arabiska halvön (AQAP) deltog i attacken” säger en högt uppsatt säkerhetskälla till CNN.

Jakten på dessa män har pågått under en längre tid och spåren har lett från Benghazi till norra Mali där de tros ha befunnit sig under den enögde terroristen Mokthar Belmokthars beskydd, enligt CNN.

Bilder på misstänkta

Tidigare har en källa uppgett för tv-kanalen att att Belmokthar fått meddelande om attacken över telefon direkt efter att den inträffat. Uppgifter som inte gått att bekräfta och CIA vill inte kommentera uppgifterna, enligt CNN.

Om kopplingarna till AQAP visar sig stämma tyder det på en ny nivå av samarbete mellan radikala islamistergrupperingari mellanöstern och Nordafrika, uppger en antiterrorexpert för tv-kanalen.

I går släppe FBI bilder på tre män som de ”söker upplysningsvis” rörande attacken i Benghazi. Enligt FBI har männen befunnit sig i området och kan ha gjort intressanta iakttagelser.