Högsta domstolen fastslår – olagligt att odla cannabis för smärtlindring

Publicerad 2017-11-20

Ryggmärgsskadade Andreas Thörn odlade och brukade cannabis för att lindra sin kroniska smärta.

Nu döms han för ringa narkotikabrott av Högsta domstolen som bedömer att självmedicinering med cannabis är olagligt.

Det uppger domstolen i ett pressmeddelande.

Ryggmärgsskadade Andreas Thörn.

Andreas Thörn bröt nacken i en mc-olycka när han var 15 år och är sedan dess förlamad och rullstolsburen.

För att lindra sina smärtor och sin ångest har Thörn odlat och använt cannabis för eget bruk då han själv menar att det är det enda som hjälper.

Sommaren 2016 åtalades Thörn i Västmanlands tingsrätt – men friades då från brottsmisstankarna då man ansåg att han ”befunnit sig i en nödsituation” då han ”tycks ha provat allt som sjukvården har att erbjuda”.

”Ville inte göra något olagligt”

Men åklagaren valde att överklaga till hovrätten som gick emot tingsrättens beslut och dömde Thörn till villkorlig dom och dagsböter på 11 700 kronor.

– Jag gjorde ett aktivt val och det står jag för. Jag har haft en dialog med min läkare och har kollat på alternativ och jag ville inte göra något olagligt. Jag hade aldrig brutit mot lagen förut, men jag befann mig i en situation där jag inte hade några alternativ. Jag vill kunna fortsätta leva ett normalt liv utan att vara kriminell, har Thörn tidigare sagt till Aftonbladet.

Thörn överklagade domen och på måndagen meddelade Högsta domstolen sitt beslut.

Döms för ringa narkotikabrott

De konstaterar att Thörn befunnit sig i en nödsituation men att det ändå inte medfört att cannabisodlingen varit tillåten.

På grund av de speciella omständigheterna döms Thörn för ringa narkotikabrott och dagsböter på 5 200 kronor.

”Av betydelse för den bedömningen var att syftet var medicinskt, att mängden var begränsad till att svara mot det medicinska syftet och att halten rusgivande substans var låg”, skriver HD i pressmeddelandet.

Ingen medicinsk betydelse

För Thörn, som fått rätt av Läkemedelsverket att hämta ut cannabis på recept, kommer Högsta domstolens beslut inte att få någon betydelse rent medicinskt, men däremot kan domen få betydelse för hur polisen ser på cannabis som odlas i liten skala för att användas för personligt bruk.

Det förklarar Thörns juridiska ombud Victor Regnér i ett mejl till TT.

”Om småskaliga odlingar av cannabis räknas som ringa narkotikabrott så är det flera utredningsåtgärder som inte får användas. De flesta odlingar som polisen upptäcker är just småskaliga odlingar för eget bruk”.

Tog cannabis mot smärtan –
döms
DEBATT: Cannabis hjälpte mig mot ångest och
värk