Förlust – då vänder Reinfeldt ryggen till

Publicerad 2014-09-20

Fredrik Reinfeldt sa upp sig – och försvann från rampljuset.

Inom Moderaterna ­sprider sig nu irritationen över den snabba sortin ­redan på valnatten, erfar Aftonbladet.

– Om det blir ett nyval står Alliansen helt utan statsministerkandidat, ­säger en källa med insyn.

Söndagens valresultat var en stor besvikelse för ­Fredrik Reinfeldts moderater. Partiet backade rejält och Alliansregeringen förlorade makten efter åtta år.

– Jag är jättestolt över människorna i Moderaterna, i Alliansen. Vi känns som en familj, sa Reinfeldt.

Redan på valnatten ­meddelade Reinfeldt dessutom att han avgår som ­partiledare till våren. Efter beslutet strömmade hyllningarna in, både från partikamrater och internationella kollegor.

Total överraskning

Sedan dess har Reinfeldt hållit sig i skymundan och ägnat sig åt interna ­partiaktiviteter.

I måndags lämnade han in sin avskedsansökan till talmannen. I förrgår bjöd han hela regeringen på avskedsmiddag i statsministerbostaden Sagerska huset. Och i går ledde han M:s parti­styrelsemöte.

Samtidigt som Reinfeldt nu planerar sin flytt från ­Sagerska huset och sitt ­kontor på Rosenbad står Moderaterna i ett närmast ledarlöst läge. Flera källor inom partiet uppger för ­Aftonbladet att Reinfeldts besked på valnatten kom som en total överraskning.

– Det var chockartat och det har funnits en irritation över det också, säger en M-källa.

Just nu sonderar S-ledaren ­Stefan Löfven terrängen för att bilda en ­regering tillsammans med Miljöpartiet. Men det är fortfarande oklart om han kommer att ha det stöd som krävs för att få igenom sin budget. Om så ­inte blir fallet väntar regeringskris vilket skulle kunna leda till extraval senare i vinter. I och med Reinfeldts besked på valnatten skulle Alliansen då stå helt utan statsministerkandidat.

Kampanjar internt

Samtidigt har Reinfeldts drastiska beslut på allvar satt i gång jakten på hans ­efterträdare – tidigare än beräknat. En källa beskriver hur oron nu sprider sig i partiet. Och både i medier och internt inom M spekuleras det friskt om vem som ska ta Reinfeldts plats på tronen.

Ett av de hetaste namnen är av­gående infra­strukturministern ­Catharina Elm­säter-Svärd som varit mycket synlig under M:s två valrörelser i år. Men även gruppledaren Anna Kinberg Batra, som ersatt Reinfeldt i veckans diskussioner med talmannen i riksdagen, nämns som en lågoddsare.

Enligt vad Aftonbladet erfar har de båda kampanjat en del internt, redan innan Reinfeldts besked kom.

– Det blir ett ­problem om det blir för mycket ­diskussioner om namn och inte hur politiken ska förnyas för att kunna föra partiet framåt, säger en M-källa.

Besvikna

Partisekreteraren Kent Persson (M) säger att det fortfarande finns en besvikelse i partiet efter valet.

– Vi hade ju ambitionen att bli omvalda som Allians och göra ett bra val som moderater. Men samtidigt finns det en stolthet över att vi kämpade

i valrörelsen och det vi genomfört under de här åtta åren, säger han.

Inte ledarlöst

Enligt Kent Persson ­måste partiet nu utvärdera valet, sanera ekonomin och framför allt få fram en ny partiledare med bred förankring i partiet.

Han menar att M inte alls står ledarlöst:

– Nej, vi har Fredrik ­Reinfeldt kvar som leder partiets verksamhet. ­Dessutom har vi en ­aktiv gruppledare i riks­dagen och en vice partiordförande som tar sin del av ansvaret.

Följ ämnen i artikeln