Bilar stals med hjälp av app

Publicerad 2014-10-23

Casper lurades på 60 000 kronor av bedragaren.

Casper trodde att bilaffären hade gått rätt till – då försvann köparen med både bil och pengar.
Nu söker polisen bedragaren, som lurat minst fem bilförsäljare med samma metod.

Fredagen den 17 oktober fick Eskilstunabon Casper Nyström, 23, besök av en man som utgav sig för att vilja köpa hans bil.

– Allt verkade gå rätt till, köparen visade på mobilen att han fört över pengar och tog hem bilen, berättar Casper för Aftonbladets Brottscentralen.

Skulle få pengarna efter helgen

De båda hade olika banker, därför skulle överföringen inte komma fram förrän efter helgen. Casper Nyström hade skrivit under pappren om ägarbyte, men han och mannen var överens om att de skulle skickas in först när pengarna förts över.

– Han ringde på måndagen och sa att han ville dra tillbaka köpet, därför reagerade jag inte på att han hade avbrutit transaktionen. Men sedan kom han aldrig och lämnade tillbaka bilen, säger Casper.

Inga spår efter bedragaren

Efter detta försvann mannen. När Casper sedan upptäckte att bilen hade skrivits över på mannen utan att pappren hade skickats in till Transportstyrelsen, förstod han att det var ett planerat bedrägeri han hade råkat ut för.

– På Transportstyrelsen sa de att ägarbeviset hade skrivits över på mannen via appen "Mina Fordon". Han måste ha fotat både papper och körkort hos mig och sedan skrivit över bilen på sig själv.

Nu har bilen återfunnits hos en ny köpare i Hultsfred. Lagen om god tro säger att en person som råkat ut för stöld av egendom som säljs till en tredje part har rätt att få tillbaka den, ändå står Casper fortfarande utan bil.

Polisen: Svårt att få tillbaka bilen

Eskilstunapolisens Fredrik Wallen förklarar att lagen skiljer sig i vissa fall.

– Generellt är det så att om man ska få tillbaka något som stulits och sålts via god tros-förvärv ska det handla om rån eller stöld. Vid bedrägerier gäller andra regler, den nya köparen har ingen skyldighet att lämna tillbaka godset till den ursprungliga ägaren.

Polisen varnar nu för bilbedragaren, som utfört likadana kupper bland annat i Örebro och Stockholm. Även Casper Nyström vill att folk ska vara på sin vakt.

– Han verkade som en helt vanlig, ärlig människa.