En efterlyst i veckan grips av polisens hemliga spanare

Publicerad 2018-01-05

Polisens hemliga spaningsgrupp Fast har haft ett framgångsrikt år.

Efterlysta mördare, barnvåldtäktsmän och knarksmugglare har gripits på löpande band – i genomsnitt en i veckan.

– En trend är att vi griper betydligt fler inom Norden, säger en inspektör vid Fast-gruppen.

I takt med att samarbetet utvecklas mellan polismyndigheterna i Europa grips alltfler internationellt efterlysta brottslingar.

– Det har funnits en tro att Sverige inte är ett särskilt populärt land att fly till för efterlysta men det stämmer inte. Vi ligger i topp bland Fast-grupperna i Europa när det gäller gripanden i egna landet, säger inspektören.

De flesta som gripits i Sverige kommer från norra Europa. De har varit efterlysta huvudsakligen för mord och mordförsök, grov narkotikasmuggling, väpnade rån. Men det har även förekommit serievåldtäktsmän, barnvåldtäktsmän, och personer som hållit på med människorov och människohandel.

Knarkkung från Polen avslöjad

I juni greps exempelvis Polens mest eftersökta person och som hållit sig undan sedan 2010.

Mannen som betecknats som knarkkung, Maciej Jasiulewicz, hade ändrat sitt utseende helt. Han hade odlat skägg och långt hår och arbetade som hantverkare i Stockholmsområdet.

– Men tack vare Fast-gruppens experter på ansiktsigenkänning kunde han ändå identifieras utan problem och han erkände sedan vem han egentligen var.

Finsk styckmördare gripen

Några månader senare kunde en finsk styckmördare ringas in. Han hade barrikaderat sig i en lägenhet i Gustavsberg. Men piketen gjorde en inbrytning och kunde gripa honom, något som de finska kollegorna tackade för.

Trenden det gångna året att det grips fler i Norden, förklarar inspektören:

– Det är väldigt svårt för personer efterlysta av ett nordiskt land att gömma sig i ett grannland på grund av Fast-gruppernas nära samarbete.

En annan trend är att det varit lika många ärenden gällande personer efterlysta av andra länder som gömt sig i Sverige som med personer efterlysta av Sverige som flytt utomlands.

Bland efterlysta av Sverige som greps under 2017 märks bland annat den så kallade Ferrari-bedragaren som tagit sig till Marocko.

”Svårare gömma sig”

– Det är över lag mycket svårare att gömma sig någonstans i Europa eftersom underrättelseutbytet och metodutvecklingen blivit väldigt effektivt efter flera års nära samarbete tillsammans. Lokaliseras en efterlyst person till exempel i Rumänien eller Spanien startas en gemensam insats och Fast-poliser från bägge länder arbetar tillsammans, ibland på plats, för att lokalisera den efterlystes exakta position och gripa denne.

Gemensamma insatser

Inspektören uppger att den svenska gruppen även haft flera gemensamma insatser tillsammans med andra länder, exempelvis Tyskland och länder på Balkan, där personal från båda länder deltagit på plats vilket gett resultat.

– Sverige kommer nog inte förbli populärt att fly till framöver eftersom många av gripandena publicerats av Fast-grupperna i media i hemländerna.

– Kriminella i Polen, Tyskland och Finland är väl medvetna om att risken att lokaliseras och gripas i Sverige är betydligt högre än i andra länder i dag.

”Fler mordärenden i Sverige”

När det gäller det nya året befaras utvecklingen av antalet mord hålla i sig. Och där sticker Sverige ut.

– Vi har ett mycket större inflöde än tidigare av ärenden gällande mord och grova våldsbrott från Stockholm och Malmö vilket är en naturlig avspegling av utvecklingen där. Vi har betydligt fler mordärenden att hantera jämfört med andra Fast-grupper i Europa, säger inspektören.

– Men vi är väl rustade för att hantera de som efterlysts för dessa brott så det är inget problem för oss.

Följ ämnen i artikeln