Frankrike: Historisk högergir kan bli verklig

TT

Publicerad 2024-06-11

Nationell samlings toppnamn Jordan Bardella talar till väljare under EU-valet i söndags.

Efter det omskakande EU-valet kan Frankrikes höger vara på väg mot ett epokskifte.

Nationell samling sträcker ut en hand till Republikanerna – som ledaren Éric Ciotti tar emot.

Den franska högern, med Nationell samling (RN) i spetsen, kan vara på väg att alliera sig med det traditionella högerpartiet Republikanerna (LR).

RN-ledaren Jordan Bardella säger på tisdagskvällen att det finns en överenskommelse mellan RN och LR inför kommande parlamentsval.

– Det kommer att finnas ett antal avgående eller nominerade republikanska parlamentsledamöter som kommer att stödjas (av RN), säger han till France 2.

I tv-kanalen TF1 bekräftade Éric Ciotti, ledaren för Republikanerna, tidigare under dagen sin vilja att kroka arm med RN.

– Jag önskar att min politiska familj går åt det hållet, säger han till tv-kanalen.

Flera republikanska ledamöter motsätter sig Ciottis val och republikanernas gruppledare Olivier Marleix kräver till och med att Ciotti avgår som ledare för partiet, skriver han på plattformen X.

”Jag är LR”

På väg ut från intervjun med TF1 säger Ciotti att det ”absolut inte kommer på fråga” att avgå.

– Jag är LR, jag förblir LR, jag är ledare för LR, säger han till tv-kanalen BFMTV och understryker att han har brett stöd från det egna partiet.

RN:s Marine Le Pen kallar Ciottis val ”modigt” och hyllar hans ”ansvarskänsla”, skriver tidningen Le Monde.

”Ciotti skriver på Münchenöverenskommelsen” konstaterar Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin på X och syftar på ett avtal som skrevs mellan Hitler och ledarna för Storbritannien, Frankrike och Italien 1938 som skulle förhindra ett storkrig.

Nationell samling störst i EU-valet

RN blev klart största parti i Frankrikes EU-val, mer än dubbelt så stort som president Emmanuel Macrons liberala koalition. Macron utlyste omgående nyval till nationalförsamlingen, där RN kan få mer makt och det kan bildas en ny regering med en annan partifärg än presidentens.

– Jag vill få bygga en så stor majoritet som möjligt. Jag tror att Nationell samling kan vinna valet och därför vänder jag mig till andra politiska grupper och erbjuder dem att jobba med mig för att forma en regering av nationell enhet, sade Bardella till den franska radiokanalen RTL tidigare på tisdagen.

– Bland de kandidater som min politiska rörelse stöttar i det här valet finns inte enbart Nationell samling. Det kommer också finnas kandidater från Republikanerna.

Oavsett utgång i det stundande valet så kommer president Macron sitta kvar, säger han till Figaro Magazine.