Gymnasietjejer startar musikverksamhet i Uppsala 

Publicerad 2020-12-14

Fyra gymnasietjejer samlar ihop unga som kan spela instrument just nu – i hopp om att erbjuda de billigaste privatlektionerna i Uppsala inom kort.  

– Förhoppningsvis så kan vi börja koppla ihop dem med barnen efter jul, säger initiativtagaren Farahnaz Akbari, 18. 

Farahnaz Akbari, Engla Larsson och Mona Ahrari.

18-åringen fick idén om att starta en musikverksamhet tillsammans med tre vänner i somras när hennes lillasyster fick en plats på en musikskola efter ett års väntan. 

– Hon erbjöds då gruppundervisning, men det var enskild undervisning som hon önskade, säger Farahnaz Akbari.

Hennes syster började ändå, eftersom hon inte visste hur långt tid hon skulle behöva vänta för privatlektioner i piano. Det hade hon kunnat få på annat håll, både då och ett år tidigare. Men de andra musikskolorna hade betydligt högre avgifter. 

– Om det inte var problem med kötiden så var det problem med priset. Det gick upp till 840 kronor i timmen. Det är inte rimligt med vår ekonomiska situation, säger Farahnaz. 

Musikskola med undervisare under 26 år

Hon och hennes kompisar vill att det ska kosta nästan en tredjedel så mycket, runt 300 kronor, på Samklang som de håller på och startar upp, i samarbete med Ung Företagsamhet via deras skola. Där kommer personer mellan 16 och 25 år lära barn att spela olika instrument. 

– Till en början tänker vi att vi börjar med att starta upp här i Uppsala, för det är här vi har flest undervisare än så länge. Åtta totalt. Men vi har också fått ansökningar från ungdomar i andra städer som vill undervisa, så vi tänker att vi fokuserar på dem städerna sen, när vi börjat ihopkopplingen här, säger Farahnaz. 

Det hoppas hon att de kan börja med redan efter jul – trots pågående pandemi. 

– Det är många som frågar hur vi anpassar oss till corona och om digital undervisning. Men digital undervisning skulle inte bli lika bra som undervisning på plats, om det är dålig uppkoppling och sen så finns det flera appar som barn redan har där man lär sig spela instrument. Så det är inte någonting som vi vill erbjuda. Vi kommer inte heller att ha gruppundervisning, utan enbart enskild undervisning och kommer att informera undervisarna om att de ska hålla avstånd och hålla sig hemma om de har symtom.

Följ ämnen i artikeln