Biden försöker trösta efter husraset i Miami

TT-Reuters

Publicerad 2021-07-01

För att stötta insatspersonal och ge anhöriga tröst anlände USA:s president Joe Biden till Florida på torsdagen.

Hittills har 18 döda grävts fram efter husraset för en vecka sedan. Ännu saknas 145 personer som befaras ligga begravda i rasmassorna.

Kvarlevorna efter två barn, fyra respektive tio år, är de senaste som hittats.

– Vårt samhälle, vår nation och omvärlden sörjer med dessa familjer som har förlorat sina älskade, säger borgmästare Daniella Levine Cava i länet Miami-Dades på en presskonferens.

Katastrofen inträffade mitt i natten i Surfside i norra Miami när omkring 55 av husets 136 lägenheter kollapsade på några sekunder.

Ökad rasrisk

Resterna av det raserade huset är tätt ihoppackade, och det finns inte mycket hopp om att hitta överlevande. Men myndigheterna har inte givit upp.

– Vi har ännu inte kommit ner till botten. Vi vet inte vad som finns där nere, säger Surfsides borgmästare Charles Burkett.

– Vi kommer inte att gissa oss fram. Vi kommer inte att ta beslut om liv eller död och godtyckligt sluta leta efter människor som kan vara vid liv bland rasmassorna.

Runt 200 specialister arbetar dygnet runt i tolvtimmarsskift och till sin hjälp har de ytterligare flera hundra räddningsarbetare i form av räddningstjänst, polis, ingenjörer och miljöexperter.

Tidigt på torsdagen fick arbetet pausas på grund av ökad rasrisk.

”Tack, tack, tack”

Joe Biden och landets första dam Jill Biden reste till katastrofplatsen för att ge stöd och bilda sig en uppfattning om katastrofen.

– Vad ni gör nu är helvetiskt hårt. Jag vill bara säga tack. Tack, tack, tack, sade presidenten vid ett möte med delstatens räddningstjänst och insatspersonal som var först på plats efter husraset.

Efteråt ägnade presidentparet tre timmar åt privata möten med drabbade familjer.