Luftangrepp mot migrantläger – många döda

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Hazem Ahmed/AP/TT
Räddningsarbetare gräver fram döda efter luftangreppet mot migrantlägret Tajoura.

Ett migrantläger i närheten av Libyens huvudstad Tripoli flygbombades sent på tisdagen. 40 personer befaras ha mist livet i attacken, som är den dödligaste på flera månader i landet.

I den byggnad som träffades av luftangreppet befann sig 120 människor, enligt Osama Ali, talesperson för räddningsinsatsen. Han uppger att uppåt 40 människor dött och att minst 70 skadats.

– Det är en preliminär bedömning och dödstalet kan komma att stiga.

Ett stort antal ambulanser kallades till platsen. Räddningsarbetare sökte i mörkret efter överlevande bland bråte, nedblodade kläder och sönderslagna saker som tillhörde migranterna.

FN: Mycket oroande

Flygattacken är såvitt känt den dödligaste sedan styrkor lojala till krigsherren Khalifa Haftar för tre månader sedan inledde en offensiv för att erövra huvudstaden Tripoli som leds av en FN-erkänd regering.

FN:s flyktingorgan UNHCR säger att nyheterna om attacken mot migrantlägret och det stora antalet döda och skadade är mycket oroande.

"Civila ska aldrig vara en måltavla", twittrar organisationen.

"Krigsbrottsling"

Libyen har blivit det huvudsakliga avreselandet för flyktingar och andra migranter som försöker korsa Medelhavet, på grund av att smugglare kunnat utnyttja det kaos som råder i landet sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

I måndags meddelade den organisation som kallar sig Libyens nationella armé (LNA) som leds av krigsherren Khalifa Haftar, att den skulle inleda massiva flygbombingar av huvudstaden.

Ingen har tagit på sig angreppet men regeringen i Tripoli skyllde i ett uttalande den "avskyvärda attacken" på "krigsbrottslingen" Haftar. Mediekanaler lojala till Khalifa Haftar rapporterade under natten att en rad attacker utförts i Tripoli och Tajoura.

Publicerad: