Trump, Biden och Obama landar i Pennsylvania – slåss om swingstaten

Publicerad 2022-11-05

Demokraterna och republikanerna slåss om Pennsylvania i mellanårsvalet.

Både Biden och Trump slutspurtar samtidigt i swingstaten.

Och presidenten tar nu med sig Obama upp på scenen.

”Jag saknar er också. Jag är glad att vara tillbaka”, sa Obama nyligen i ett kampanjtal.

Det mullrar inför det amerikanska kongressvalet som går av stapeln på tisdag den 8 november. Det kallas mellanårsval, eftersom det sker mellan presidentvalet vart fjärde år. Nu avgörs framförallt partifördelningen i amerikanska kongressen i Washington DC och ger en fingervisning kring den politiska framtiden i USA och presidentvalet 2024.

Med bara dagar kvar går landet nu in mellanårsvalets slutspurt. President Joe Biden och Donald Trump har rest land och rike runt. Nu plockar Biden upp Obama på scenen som ett sista drag dagar innan valet.

Tre presidenter i samma delstat

Under lördagen landar alla tre presidenterna, den nuvarande och de två föregångarna, i delstaten Pennsylvania.

Pennsylvania är en vågmästarstat, även kallat swingstat, som har stor betydelse i valet för både demokraterna och republikanerna. Demokraternas hopp är att Barack Obama ska hjälpa partiet och Biden att locka väljare.

”Jag saknar er också. Jag är glad att vara tillbaka”, sa Obama i ett tal i Georgia tidigare under kampanjen, rapporterar New York Times.

Nu ska Obama och Biden återförenas i ett gemensamt scenframträdande på Temple University i Philadelphia.

Biden och Obama kampanjar för demokraternas guvernörskandidat Josh Shapiro och John Fetterman som kandiderar till senaten.

– Jag är stolt över att vara på scenen med två presidenter som båda vunnit i Pennsylvania, säger Fetterman till CBS News.

Nagelbitare mellan kandidater

Samtidigt ska Trump hålla ett politiskt möte för republikanernas räkning i samma delstat. Han kampanjar för guvernörkandidaten Doug Mastriano och läkaren Mehmet Oz, känd från tv-showen Oprah, som kandiderar till senaten. Kampen mellan Fetterman och Oz har beskrivits som en nagelbitare och Fetterman leder med knapp marginal.

I guvernörsmatchen leder Shapiro med betydande marginal över Mastriano, enligt New York Times.

Trump och Oz väntas framträda tillsammans med Mastriano i västra Pennsylvania under lördagen på Arnold Palmer Regional Airport.

Några av väljarnas viktigaste valfrågor är ekonomin, inflationen och abortstriden. I onsdags höll president Joe Biden tal på bästa sändningstid och vädrade sin oro för konsekvenserna om valförnekare kommer till makten och varnade för att ”demokratin är hotad”.

– Det är vägen till kaos i USA. Det saknar motstycke, är olagligt och oamerikanskt, sa han i talet.

Följ ämnen i artikeln